20 Mayıs 2024 Pazartesi

Hemşireler hakları için hastane önlerinde eylem yaptı

Dünya Hemşireler Günü kapsamında birçok kentte eylem yapan sağlık emekçileri, yetersiz istihdam nedeniyle hemşirelerin iş yüklerinin arttığını, mesleki sorumluluklarını yeterince yerine getiremediklerini ve bu durumun halk sağlığı bakımından ciddi sorunlar yarattığını söyledi.

10 Mayıs Dünya Hemşireler Günü dolayısıyla alanlara çıkan sağlık emekçileri, taleplerini sıraladı. Hemşirelerin yetersiz istihdam nedeniyle iş yüklerinin arttığını ve mesleki sorumluluklarını yerine getiremediklerine işaret edilen eylemlerde, bin kişiye düşen hemşire oranının OECD ortalamasının 9.2, Türkiye ortalamasının ise 2.8 olduğu vurgulandı. Eylemlerde, hemşirelik yasasının çıkarılması istendi.
 
İSTANBUL
SES Şişli Şubesi Dünya Hemşireler Günü dolayısıyla Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. Eylemde "Haklarımız için buradayız", "Angarya değil, insanca çalışma", "Hakların, geleceğin için SES'te örgütlen", "Bu işyerinde kreş yok" dövizleri taşınırken, "Haklarımıza, onurumuza, mesleğimize sahip çıkıyoruz" pankartı açıldı. Çok sayıda sağlıkçının katıldığı açıklamada, basın metnini SES Şişli Şube Yönetim Kurulu üyesi Muhsin Uysal okudu.

Hemşireliğin dünya çapında sağlık alanındaki en büyük ve en önemli gruplardan biri olduğunu ifade eden Uysal, hemşirelerin mesleki ve etik sorumluluklarını göz ardı etmelerinin istendiğini, özgür düşünmelerinin engellendiğini söyledi. Hemşirelerin mesleki sorumluluklarını yerine getirmelerinin insan sağlığını evrensel düzeyde artırdığı gerçeğinin görmezden gelindiğine işaret eden Uysal, hemşirelerin yetersiz istihdam nedeniyle iş yüklerinin arttığını vurguladı.

2022 yılı verilerine göre kamu ve özelde çalışan hemşire sayısının 243 bin 565 olduğu bilgisini veren Uysal, 2021 yılı İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) sağlık istatistiklerinde Türkiye'de 1000 kişi başına düşen hemşire sayısının 2.8 olduğunu, OECD ortalamasının ise 9.2 olduğunu hatırlattı. OECD ülkelerinin çok gerisinde olunduğunu söyleyen Uysal, "38 üye içinde Türkiye Kolombiya'nın ardından sondan ikinci sırada yer almaktadır. Norveç de bu sayı (2020 verileri) 18.05, Macaristan'da 6.62, Estonya'da 6.24'tür. Bakanlığımız verilerine göre; 100 bin kişi başına düşen hemşire sayısı 2022 yılında 365; 2023 yılı için hedeflenen 425; 2024 yılı için hedeflenen 450 ve 2025 yılı için 475 olarak hesaplanmıştır. Dolayısıyla hemşire açığı devam ederek sorunlarımızın ana nedeni olmaya devam edecektir" dedi.

Uysal, hemşirelerin sorunlarına ilişkin çözüm beklediklerinin altını çizdi.

DİYARBAKIR
Sağlık emekçileri Diyarbakır'da da Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada, "Hemşirelik yasamı istiyorum. Hemşirelik yasası, meslek olarak tanımlama, görev ve yetki tarifi, demokratik yönetim, branşlaşma" pankartı açıldı.

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi İşyeri Temsilcisi Şengül Karaman yaptığı açıklamada, hemşireliğin hala meslek olarak tanımlanmamasına tepki göstererek taleplerini sıraladı. İnsanca bir yaşam için ücret politikası uygulanmasını isteyen Karaman, on binlerce hemşirenin atama beklediğini ifade ederek sorunlarını sıraladı: "Fazla mesai, uzun çalışma saatleri ve aşırı iş yüküne bağlı tükenmişlik yaşanması, işten ayrılmaların ve hemşire devir hızın artması, sertifikalı hemşirelerin kendi alanlarında çalıştırılmaması, koruyucu sağlık hizmetlerinde kilit rol oynayan hemşirelerin, okul hemşireliği ve iş sağlığı hemşireliği vb. alanlarda istihdam edilmemesi, hemşirelik yönetmeliğinde de tanımlanmış olan diyaliz hemşireliği, halk sağlığı hemşireliği, iş sağlığı hemşireliği vb. hemşireliğin özel alanlarının yok edilmesi, hemşireler için güvenli çalışma ortamlarının oluşturulmaması, hemşire hasta oranlarına yönelik yasal düzenlemelerin olmaması, hemşirelik yasası ve yönetmeliğinin işler kılınmaması, mevzuatın hemşirelik yasa ve yönetmeliğine göre düzenlenmemesi, elli yılı aşkın bir süredir devam eden hemşirelikte lisansüstü eğitimine rağmen, kurumlarda halen uzman hemşirelik kadrosunun olmaması, hemşirelerin mesleki gelişimleri için yeterince desteklenmemesi, işyerlerimizde 7/24 hizmet veren kreşlerin ya hiç olmaması ya da var olan kreşlerin kapatılmasıdır."

ŞIRNAK
Şırnak'ın İdil ilçesinde SES üyeleri İdil Devlet Hastanesi Başhekimlik önünde eylem yaptı. Eyleme Şırnak Tabip Odası üyeleri ile KESK üyeleri de katıldı.

"Hemşireyiz haklarımızın peşindeyiz" pankartının açıldığı eylemde, "Ekip işi hizmet işi, ücrete gelince hekim dışı", "Eleman değil ebeyiz hemşireyiz", "Ağır şartlarda ve geceleri çalışıyorum yıpranma payımı istiyorum" dövizleri taşındı.

SES Şube Eşbaşkanı Samet Kaya ortak basın metnini okudu.

VAN
SES Van Şubesi, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada "Sağlıkta şiddete hayır" ve "Anadilde sağlık hizmeti istiyoruz" dövizleri açıldı.

SES Şube Eşbaşkan Figen Çolakoğlu, sağlık emekçilerinin emeklerinin karşılığını alamadıklarını vurguladı. Çolakoğlu, "Hemşireler yıllardır yetersiz istihdam düzeyleriyle çalıştırılmaya alıştırıldılar. Dünyada ve ülkemizde hemşirelik iş yükünün hasta bakımına olan negatif etkisi kanıtlanmıştır" dedi. Çolakoğlu, iktidarın bilimsel verilere rağmen nitelikli, güvenceli ve yeterli sayıda hemşire istihdam etmemek için özel bir çaba içerisinde olduğuna dikkat çekti.