Hemşireler Haftasında sağlık emekçileri taleplerini haykırdı

Hemşireler Haftası kapsamında İstanbul, İzmir ve Antalya'da yapılan açıklamalarda, hemşirelerin yaşadığı sorunlara dikkat çekilerek, talepleri sıralandı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası kapsamında pek çok kentte basın açıklaması düzenleyerek, hemşirelerin yaşadığı sorunları ve taleplerini duyurdu.
İSTANBUL
İstanbul'da SES Aksaray Şubesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması düzenledi. "12 Mayıs Hemşirelik Haftası kutlu olsun" pankartı açılan eylemde, "Kadrolu, güvenceli istihdam istiyoruz", "Sendikamızla güçlüyüz", "Sağlık ekip işidir, ayrıştırmaya kalkmayın" dövizleri taşındı.
Türkiye'de hemşirelerin hem nicel, hem nitel olarak dünya ortalamalarının çok altında çalıştığına dikkat çeken Suna Polat, "Ülkemizdeki bir hemşire, AB ve OECD ülkelerindeki meslektaşlarının dört katı çalışmakta ve neredeyse onların yarısı kadar ücret almaktadır" dedi.
'HEMŞİRELER EKONOMİK, FİZİKSEL, PSİKOLOJİK BASKI ALTINDA'
Hemşirelerin sadece ekonomik, fiziksel ve psikolojik olarak da ağır bir baskı altında çalıştığına işaret eden Polat, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹"Performansa dayalı, emekliliğe yansımayan ücretlendirme sisteminin kaldırılması; yoksulluk sınırı üstünde, emekliliğe yansıyacak bir temel ücret düzenlemesi yapılması.
🔹Hemşirelik Kanunu'nun mesleğin özüne uygun biçimde yeniden düzenlenmesi.
🔹Kadrolu ve güvenceli istihdam ile hemşire sayısının OECD ortalamasına çıkarılması.
🔹Fiili hizmet süresi zammının yeniden düzenlenmesi, kadın hemşireler için süt ve analık izinlerinin iyileştirilmesi.
🔹Her iş yerinde ücretsiz 7/24 kreş hizmeti verilmesi.
🔹Şiddetsiz, güvenli çalışma ortamlarının sağlanması; hem fiziksel hem psikolojik güvenliğin yasalarla garanti altına alınması.
🔹Tüm atamalarda liyakatin esas alınması, yöneticilerin hemşireler ve sağlık çalışanları tarafından seçilmesi.
🔹KHK ile ihraç edilen tüm hemşirelerin görevlerine iade edilmesi."
Ayrıca hemşirelerin taşra görevlerinde barınma sorununa lojman çözümü, şehir gerçeklerine uygun kira desteği, özel sektörde çalışan ebeler için taban ücret uygulaması, aile sağlığı merkezlerinde çalışan sözleşmeli hemşirelerin kadroya geçirilmesi gibi pek çok yapısal talep de gündeme getirildi.
'ANCAK ÖRGÜTLENİRSEK HAKLARIMIZI ALIRIZ'
Polat, sözlerini şöyle tamamladı: "Hak verilmez, alınır! Ancak örgütlenirsek, birlik olursak haklarımızı alırız. Bu da, sistem tarafından örgütlendirilen sendikamsı yapılarda değil, emekçilerin öz örgütü olan fiili ve meşru temelde mücadele yürüten SES çatısı altında mümkündür. Bu 12 Mayıs Hemşireler Günü'nde kutlama yapmıyor, bir kez daha mücadele kararlılığımızı ilan ediyoruz."
İZMİR
İzmir Sağlık Platformu, Ebe ve Hemşireler Haftası dolayısıyla Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yan yana geldi. "Kutlama değil, haklarımızı istiyoruz" pankartı açılan eylemde, "Angarya çalışmaya hayır", "Hemşirelik ağır ve tehlikeli bir iştir" dövizleri taşındı. Eylem boyunca, "İnsanca çalışmak istiyoruz", "Sağlıkta ticaret ölüm demektir", "Kutlama değil çözüm istiyoruz" sloganları atıldı.
Sağlıkta dönüşüm programının hastaları mağdur, sağlık emekçilerini hasta ettiğini söyleyen Havva Akcan, "Hemşireler ve ebeler, çığ gibi büyüyen sorunlar karşısında; neler yapılacağını bildikleri halde sözlerinin hiçe sayılması karşısında öfkelidir. Liyakatsiz ve torpilli yöneticilerin, bu kadar sorun karşısında hiçbir problem yokmuş gibi davranarak çalışanlara zorunlu 'gönüllü' mesai uzatmaları dayatması, iki birimde birden görevlendirme yapması ve itiraz edenlere 'Yer değişikliği ister misin' gibi yumuşak tehditlerle yaklaşması çalışanları bıktırmıştır" ifadelerini kullandı.
"İnsanca çalışma koşullarının olmadığı, bedensel ve ruhsal sağlığın bozulduğu, uzun çalışma saatleri, angarya ve baskının olduğu ortamda; ne iş olsa hemşirenin görevi sayılmaktadır" diyen Akcan, sağlık sisteminin tıkandığını söyledi.
TALEPLER
"Bu 12 Mayıs Hemşireler günü ve haftasında da mesleğimize sahip çıkıyor, taleplerimiz yerine getirilinceye ve haklarımızı alıncaya kadar yan yana durmaya hep birlikte mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz" diyen Akcan, taleplerini şöyle sıralandı:
🔹"Personel açığı acilen giderilsin.
🔹Ayda 5 gece üstü nöbet yasaklansın.
🔹Tüm ek ödemeler maaşa, emekliliğe yansıtılsın.
🔹Gece mesaileri çift vardiya sayılarak mesai saati üzerinden ödensin.
🔹Gebelik testi pozitif olduğu günden itibaren gece çalışması yasaklansın.
🔹Gebe kalan personel acil, yoğun bakım ünitelerinden çekilsin.
🔹Kliniklere 24 saat yardımcı personel verilsin.
🔹5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilsin.
🔹Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışanların ücretlendirme, statü, çalışma alanlarına dair sorunları çözülsün."
ANTALYA
SES Antalya Şubesi de 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası sebebiyle bir açıklama yaptı.
SES Antalya Şubesi Eşbaşkanı Şükran İçöz, "Sağlık ekibinin en önemli parçası olan hemşireler sadece bu tarihler arasında hatırlanmak istenmiyor, sorunlarının çözülmesini talep ediyor. Ağır ve uzun çalışma süreleri, son yıllarda yaşadığımız Covid-19 pandemisinin üzerlerindeki ağır yükü ve büyük etkileri, depremin etkilediği 11 ilde yürütülen sağlık hizmetleri hemşirelik mesleğinin ne kadar önemli ve vazgeçilmez oluğunu bir kez daha açığa çıkarmıştır" ifadelerini kullandı.
Ancak örgütlenerek haklarını alabileceklerini belirten İçöz, "Bu 12 Mayıs Hemşireler günü ve haftasında da mesleğimize sahip çıkıyor, taleplerimiz yerine getirilinceye ve haklarımızı alıncaya kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.