6 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP'nin Sayıştay raporlarının araştırılması önergesi reddedildi

HDP'nin Sayıştay raporlarında yansıyan belediyelerdeki usulsüzlüklerin ve yolsuzlukların araştırılması önergesi reddedildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Ayhan Bilgen, Sayıştay raporuna yansıyan belediyelerdeki yolsuzluklar ve usulsüzlüklerin araştırılması için Meclis araştırma önergesi verdi.
 
Meclis Genel Kurulu'nda oylamaya sunulan önergenin gerekçesine dair Genel Kurul'da söz alan HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Sayıştay raporlarına yansıyan belediyelerdeki yolsuzluklar ve usulsüzlüklere ilişkin, "Son Sayıştay raporu büyük yolsuzlukları belgeledi. Bu raporlarda birincisi AKP'li belediyelerde çıkan yolsuzluklar bir de AKP'nin kayyum atadığı belediyelerde çıkan yolsuzluklar var. 11 belediyenin borcu yüzde 85 oranında artmış. Biz bu yolsuzlukları bu kürsüden binlerce kez söyledik. Bu bir hak gaspıdır. Kim bu kayyumlar? Valiler ve kaymakamlardır. Bizim 102 belediyemizden 95'ine atandı. Sayıştay raporunda sadece 11 belediyenin yolsuzlukları yazıldı. Diğer 85 belediyeye dokunulmamış bile. Sayıştay'ın bu raporunda dehşet veriler var. Örneğin; İstanbul İSKİ raporuna göre binek araçların yüz kilometrede 63 litre benzin yaktığı tespit edilmiş. Kayyum atanan belediyelerde örneğin; Batman belediyesinde 3 aylık sürede 5 trilyon borç artmış. Siirt Belediyesi'nde 18 milyondan 33 milyona yükselmiş. Diyarbakır'da 9 milyon artmış. Sayıştay raporları yayınlandıktan sonra garip bir işten ayrılma işlemi oldu. Fikret Çöker ne hikmetse tam da bu dönemde görevden alındı. Bunun bir azil olduğunu çok iyi biliyoruz. Büyük bir hırsızlık var. Biz belge ile konuşuyoruz. Sayıştay raporu ile savcılığın soruşturma belgeleri ile konuşuyoruz" dedi.
 
Muhalefetin desteklediği önerge AKP'lilerin oy çokluğu ile reddedildi.