20 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP milletvekili Garo Paylan'a 301'den fezleke

Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Akça,HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın Ermeni soykırımına dair açıklamaları nedeniyle TCK 301'den fezleke hazırladı.
HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan hakkında TCK 301'den soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın konusu, Paylan'ın Ermeni soykırımına dair açıklamaları. Soruşturma, bir kişinin şikayetine dayanıyor. 
 
Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Akça, Garo Paylan hakkında hazırladığı fezlekeyi TBMM Başkanlığı'na sunulmak üzere Adalet Bakanlığı'na gönderdi.
 
Fezleke, Paylan'ın 1915 Ermeni soykırımına dair konuşmalarını içeriyor. Soruşturma, Giresun Üniversitesi rektörlüğü de yapmış olan Prof. Dr. Aygün Attar'ın şikayeti üzerine başlatıldı. 
 
Fezlekeye göre, Attar, 16 Mayıs 2017 tarihinde yaptığı şikayette, Garo Paylan'ın 14 Ocak 2017 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda dile getirdiği "Bir zamanlar yüzde 40 idik. Bugün binde biriz. Herhalde başımıza bir iş geldi ki, ben bunun adına soykırım diyorum, Ermeni halkı başına ne geldiğini çok iyi biliyor. Bir zamanlar atamın, dedemin başına ne geldiğini çok iyi biliyorum. Adını siz koyun o zaman. Biz yok hükmündeyiz. Binde bire düşmüşüz" sözlerini aktardı. Yine Attar, Paylan'ın 1 Mayıs 2017 tarihinde Kanada'da bir dergiye verdiği röportajda "Türkiye'de soykırım yapıldığını ve halen bu soykırımın devam ettiğini” söylediğini belirtti. 
 
Attar'ın şikayeti üzerine fezleke düzenleyen Başsavcı Vekili Akça, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve hükümetini aşağılamak” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla Paylan'ın dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi. 
 
2008 yılında yapılan yasal düzenleme ile 301. maddeden soruşturma açılması, Adalet Bakanının iznine bağlanmıştı.