20 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP milletvekili adaylarını tanıttı

HDP, Ankara'da düzenlediği etkinlikle milletvekili adaylarını tanıttı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ?Aday profilimize bakarsanız! Biz, tekçiliğin değil çokluğun sesiyiz! Her kimlikten, her kültürden ve her inançtan adaylarla en geniş temsiliyeti sağlayan HDP?dir. En geniş kadın ittifakı ve eşit temsiliyeti HDP?dedir. İşçinin, emekçinin, yoksulun, esnafın, engellinin, emeklinin umudu HDP?dir, Sayın Demirtaş?tır? dedi.
HDP, 24 Haziran genel seçimleri için milletvekili adaylarını Ankara İnşaat Mühendisleri Odası Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlediği etkinlikle tanıttı. Tüm adayların katıldığı etkinlikte HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli söz aldı. 
 
Buldan, yaptığı konuşmada, Yüksek Seçim Kurulu’na ve yargıya çağrıda bulanarak cumhurbaşkanı adayları Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istedi. 
 
Toplumun ezici çoğunluğunun AKP iktidarından kurtulmak ve bu karanlıktan biran önce çıkmak istediğini söyleyen Buldan, HDP’ye olan güven, umut ve inancın da her geçen gün büyüdüğünü belirtti. Buldan, “Bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz ve başarıyla sonuçlandırmamız halklarımıza karşı tarihi bir sorumluluk olarak önümüzde durmaktadır. Biz HDP ve demokrasi bileşenleri olarak tarihi bir direniş geleneğinden geliyoruz. En zor dönemleri demokratik direnişimizle geçmeyi başardık. Emin olun ki; bu zorlu süreci de başaracağız. Bugüne değin diz çökmeyen, yılmayan bir hareketin onurlu temsilcileriyiz” diye konuştu. 
 
HDP BARIŞIN GÜVENCESİDİR
 
HDP'nin demokrasi, özgürlük, adalet, eşitlik ve barışın temel güvencesi olduğunu ifade eden Buldan, ekledi: “HDP’nin olmadığı bir ülke nefessiz kalacaktır. Demokrasi ve özgürlükler rehin kalacaktır.”
 
HDP’nin baraj altında bırakılmasının aslında demokrasinin baraj altına gömülmesi ve baskıcı otoriter yönetimin ülkeyi topyekün esir alması anlamına geleceği değerlendirmesinde bulunan Buldan, “Demokratik ilkelerden, özgür ve eşit yaşamdan yana olan, bu faşist yönetimden kurtulmak isteyen herkesin bu karanlık ortamdan ancak ve ancak HDP’yle çıkılabileceğini görmesi gerekir. HDP’ye ve Demirtaş’a verilecek oylar, özgürlüğe, demokrasiye ve eşit yaşama verilecek oylardır. HDP, özgür yarınlara açılan kapıdır” dedi. 
 
HDP'nin hedefinin; toplumun tüm kesimlerinin katılımı ile güçlendirilmiş demokratik, katılımcı bir yönetim, eşit yaşam, adalet ve özgürlük olduğunu dile getiren Buldan, şöyle konuştu: “Aday profilimize bakarsanız! Biz, tekçiliğin değil çokluğun sesiyiz! Her kimlikten, her kültürden ve her inançtan adaylarla en geniş temsiliyeti sağlayan HDP’dir. En geniş kadın ittifakı ve eşit temsiliyeti HDP’dedir. İşçinin, emekçinin, yoksulun, esnafın, engellinin, emeklinin umudu HDP’dir, Sayın Demirtaş’tır.”
 
YA EŞİT VE ÖZGÜR BİR YAŞAM YA DA FAŞİZMİN İKTİDARI! 
 
Faşizme itirazı ve isyanı olan herkesin HDP’ye destek vermesini isteyen Buldan, “Belki de demokrasi tarihinin en önemli seçimlerinden biriyle karşı karşıyayız. İki seçenek var: Ya eşit ve özgür bir yaşam ya da faşizmin iktidarı” diye konuştu. Buldan, dünya tarihinin özgürlük mücadelelerinin zaferleriyle dolu olduğunu, faşizmin tarihinin ise hep çöküş olduğunu ifade etti.
 
Buldan, “Biz AKP gibi adaylarımıza, zenginlik, makam, mevki ve şan vaat etmiyoruz. Bize başvuran her bir arkadaşımız da şunu iyi bilir ki, HDP’de mücadele etmek cesaret ister, bedel ister. Herkes bunun bilincinde olarak HDP saflarında yerini almaktadır. İşte bizim gücümüz de burada yatmaktadır. Cesaretimiz ve duruşumuzdur, kararlılığımızdır. Bizim adaylarımız mücadeleye adaydır, direnişe adaydır” diye konuştu.
 
ÖZGÜRLÜĞÜN TEMİNATI KADINLARDIR
 
Buldan, kadınlar ve gençlerin, bu seçim sürecinin en önemli stratejik gücü olduğunun altını çizdi, bugün özgürlük mücadelesinin öncüsünün kadınlar olduğunu kaydetti. Buldan, “O yüzden özgürlüklerin teminatı da kadınların kararlı ve onurlu mücadelesidir. Kadın arkadaşlarımız, kadın adaylarımız, seçim kampanyası süresince tüm kadınlara ulaşacak, HDP’nin ilkelerini, kadın politikalarını ve çözüm programını kadınlara anlatacaktır” diye konuştu.
 
Buldan, ekledi: “Tüm gençleri ve kadınları sandıktan demokrasi ve özgürlük zaferi çıkarmak için bu onurlu yürüyüşe güçlü bir biçimde katılmaya, meydanları demokrasi şölenine dönüştürmeye davet ediyorum.”
 
TEMELLİ: GÜCÜMÜZÜ APE MUSA'DAN, HAVVA ANA'DAN ALIYORUZ
 
Ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise “Gücümüz; Kürt halkının onurlu direnişinin, emek ve demokrasi güçlerinin, kadın öncülüğünün, genç dinamizmin tek adresi olmaktan geliyor. Yoksulların, işçilerin, çiftçilerin, sesi duyulmayanların tek güvencesi olmaktan geliyor. Paranın çıkarları karşısında, hiç tereddütsüz doğanın ve hayvanların, yeni yaşamın tarafında yer almaktan geliyor” dedi.
 
Temelli, şöyle devam etti: “Bu gelenek gücünü 'Bir millet diğer milletin soluğudur' diyen Apê Musaların barış inancından, Ermeni halkının Diyarbakırlı evladı Armenak Bakırcıyan’ların cesaretinden alıyor. Bu gelenek inadını 'Hep kavgaydı yaşamım' diyen Sakinelerin ölümsüzlüğünden, yeşil yol talanının karşısına 'Vali, Kaymakam kimdur? Ben halkım ve buradayım. devlet benum!' diyerek dikilen Havva Ananın meydan okumasından alıyor.”
 
HDP’nin barajı geçmesinin, AKP’nin tek başına hükümet kuramaması anlamına geldiğini söyleyen Temelli, bu seçimin AKP ile HDP arasında geçeceğini kaydetti. Temelli, “AKP 80 vekilin peşinde. Vermeyeceğiz! 80’den de çok vekille döneceğiz” dedi. 
 
“İddia ediyoruz; birbirini duyamaz hale gelmiş, adeta bir karanlığın içinde birbirine çarpıp duran halklar, yurttaşlar, uzun bir süredir kutuplaşmış bir toplumda yaşamanın yorgunluğunu HDP ile atacak” diyen Temelli, Adayların profilinin, bildirgede sunulan vaatlerin canlı kanıtı olduğunu dile getirdi.
 
Buldan, “Basın özgürlüğünü en zor koşullarda savunanlar, inançların ve kimliklerin zenginliğine inananlar, devlet şirketlerin kârına arka çıkarken halkın sağlığı için sermayenin karşısında duranlar partimizi adaylıklarıyla onurlandırdı. KHK zulmü ile işlerinden edilenler, güvenilebilecek tek adres olarak HDP’yi gördüler. Ezilen sınıflar ve halklar için mücadelede duruşları ile güven kazanmış adaylar, HDP’de bu sesi yükseltmeye devam edecekler. Biz emekçilerin partisiyiz. Bizler yeni dönemde de kadın milletvekili sayımız ve cinsiyet eşitliğini esas alan siyasetimizle Türkiye’nin önünü açmaya devam edeceğiz. Cumhur ittifakı dedikleri ise aslında bir erkekler meclisi. Kadınlar AKP'ye o kadar emek veriyor ama vekiller ve belediye başkanları arasında kadın yok. Bu nedenle bu seçim, biraz da TAMAM'la ERKEKLERLE DEVAM arasında bir karar verme seçimi olacak” dedi.
 
Buldan ve Temelli'nin konuşmasının ardından milletvekili adayları tek tek isimleri sayılarak sahneye çağrıldı. Adaylar, HDP'nin seçim şarkısı eşliğinde halkı selamladı. Kürsüden gazeteci kökenli aday Ahmet Şık'ın İstanbul'da adliyede ifade verdiği için etkinliğe katılamadığı anons edildi. Şık, salonda alkışlarla selamlandı.