16 Mayıs 2024 Perşembe

HDP Malatya'daki kadına yönelik şiddet olaylarına dikkat çekti

Halkların Demokratik Partisi Milletvekili Semra Güzel, Malatya'da artış gösteren kadına yönelik şiddet olaylarıyla ilgili Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanına ?Şiddet olaylarını nasıl durdurmayı planlıyorsunuz?? diye sordu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Malatya'da kadına yönelik artan şiddet vakalarına ilişkin Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a soru önergesi yöneltti.

Kadına yönelik şiddetin son yıllarda artış gösterdiğine dikkat çeken Güzel şunları belirtti: “Bu olayların yoğun şekilde yaşandığı illerden biri de basına sürekli kadına yönelik şiddet haberleri ile yansıyan Malatya ilimizdir. Son üç hafta içerisinde Malatya’da kadına yönelik şiddet haberleri basında sık sık yer almaktadır. Biri öldürmekle tehdit ve taciz, biri iki kadını öldürme, biri cinsel istismar olmak üzere üç ayrı haber basına yansımış durumda. İlk olarak Sevkan G. isimli kadın Özkan O. isimli bir erkek tarafından sistematik olarak şiddete maruz bırakılmış ve Sevkan G. defalarca şikayet etmesine rağmen Özkan O. hakkında bir yaptırımda bulunulmamıştır. Koruma talepleri de geri çevrilen kadın defalarca şiddete maruz kalmış ve tehdit mesajları almıştır. En son uzaklaştırma kararını ihlal ettiği gerekçesi ile Özkan O. 40 günlüğüne tutuklanmıştır. Evine sinyalizasyon kurulan Sevkan G. erkeğin eve yaklaşamadığını ama kendisinin de dışarıda can güvenliği olmadığı için dışarıya çıkamadığını ve 40 gün sonra adamın tekrar serbest bırakılması sonucu aynı tehditlerle yüz yüze olduğunu kendisi ile yaptığımız görüşmede aktarmıştır. Bir diğer olay 11 Ocak 2019 tarihinde Malatya’nın Battalgazi ilçesinde yaşanmıştır. Ümit G. isimli erkek boşanma aşamasında olduğu hamile eşi S.G.’yi ve annesi A.F.Y.’yi öldürmüştür. Gözaltına alınan adamın dosyasına gizlilik kararı getirilmiştir. Basına yansıyan son olay ise Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde meydana gelmiştir. 15 Ocak 2019 tarihinde açığa çıkan olayda M. Dikmen, M.Buğday ve B.Buğday kız çocuğuna düzenli olarak cinsel istismarda bulunmaktan gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Dosyalarına gizlilik kararı getirilmiştir. Malatya Kadın Platformu tarafından bu olay protesto edilmiştir ve bu olayın ilk olmadığı dile getirilmiştir."

Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a yöneltilen sorular şu şekilde:

“Kadına yönelik şiddet ile mücadele kapsamında bakanlığınızın etkili politikalar ürettiğini düşünüyor musunuz? Bu şiddet vakalarının artmasını nasıl açıklıyorsunuz?

“Kadına yönelik şiddete dair toplumsal olarak etkin politikalar üretilmediği sürece bu vakaların artacağı aşikardır. Erkeği koruyan cezalar mevcutken ve toplumsal olarak bununla mücadele etme politikaları etkin olarak yürütülmüyorken bu şiddet olaylarını nasıl durdurmayı planlıyorsunuz?

“Yukarıda bahsi geçen kadınlardan Sevkan G.’nin bu şekilde can güvenliğinin olmadığının farkında mısınız? Defalarca tehdit edilmesine ve şikayetçi olmasına rağmen Özkan O. isimli erkeğin 40 gün sonra cezaevinden çıkınca tekrar aynı şiddeti uygulamayacağının bir garantisi var mıdır? Sevkan G.’nin başına herhangi bir şiddet vakasının daha gelmesi durumunda bu konuda bakanlığınızın açıklaması ne olacaktır? Sinyalizasyon sistemi ile eve hapsolan Sevkan. G.’nin herhangi bir suçu olmamasına rağmen can güvenliği için evden dışarı çıkamamasının, Özkan. O.’nun ise dışarıda özgürce dolaşabilmesinin kadını korumayan aksine seyahat özgürlüğünü kısıtlayan bir uygulama olduğunu düşünüyor musunuz?

“Kadın cinayetleri dosyalarına getirilen getirilen gizlilik kararlarının gerekçesi nedir? Şiddeti uyguladıktan sonra değil şiddet meydana gelmeden önce bu olayların engellenmesi gerekirken bu konuda neden etkili politikalar üretmiyorsunuz?

“Bir erkeğin gündüz vakti iki kadını sokak ortasında vurabilme cesaretini göstermesinin altında yatan şey 'bir cinnet anı' mıdır, kadınları katleden erkeklerin cezasız kalması sonucu diğer erkekleri de cesaretlendirmesi midir? Kadınların özgür bireyler olarak boşanma haklarını kullanmak istemesinin erkekler tarafından “cezalandırmayla” sonuçlandırılmasının toplumsal bir sorun olduğunu düşünüyor musunuz? Eğer düşünüyorsanız neden toplumsal cinsiyet alanında etkili eğitimler ve politikalar uygulamıyorsunuz?”

“Çocuk istismarlarının önüne geçmek için daha etkin politikalar üretmeyi planlamakta mısınız?

“Malatya’da kısa sürede art arda gelen bu haberler için özel bir araştırmanız ve politikanız var mıdır? Çok kısa sürede gelen bu haberlerin tedirgin edici olduğunu ve devamının gelmemesi için neler yapılabileceğini düşünüp buna dair çalışmalar yapıyor musunuz?”