20 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP listesi: Demokrasi ittifakı

24 Haziran baskın seçiminde HDP aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na verdi. YSK'ya verilen listede dikkat çekici olan HDP'nin emekçi sol güçlerle kurduğu ilişkiyi yansıtıyor.
24 Haziran baskın seçiminde HDP aday listesini Yüksek Seçim Kurulu'na verdi. 
 
YSK'ya verilen listede dikkat çekici olan HDP'nin emekçi sol güçlerle kurduğu ilişki. Bir çok partinin temsiliyetini içeren listede yeni isimler dikkat çekiyor. 
 
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan İstanbul, Sezai temelli Van'dan aday.
 
EMEKÇİ SOLUN BİRÇOK BİLEŞENİNDEN ADAYLAR VAR
 
Listede olabildiğince geniş toplumsal ve siyasal kesimlerin temsiliyetine önem verildiği görülüyor. 
 
İstanbul'da HTKP Genel Başkanı Erkan Baş, Pervin Buldan'dan sonra ikinci sırada, Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu 3. sırada yer alıyor. 
 
Yaptığı haberler nedeniyle tutuklanan ve uzun süre hapishanede tutulan Cumhuriyet Gazetesi davasında ceza alan deneyimli gazeteci Ahmet Şık İstanbul 2. bölge 1. sıradan aday. 2. sırada ise Halkevleri eski Başkanı Av. Oya Ersoy bulunuyor. Hemen ardından Demokratik İslam Kongresi'nden İstanbul Milletvekili Hüda Kaya yer alıyor. 
 
İstanbul 3. bölgede 7 Haziran 2015 seçimlerinde İstanbul'dan milletvekili seçilen Turgut Öker ve Ali Kenanoğlu şahsında Alevi temsiliyetine yer verildiği görülüyor. Öker 1. sıra, Kenanoğlu 4. sırada yer alıyor. 
 
Sosyalist Meclisler Ferderasyonu'ndan Dilşat Canbaz Kaya 2. sıradan aday gösterilirken, HDP MYK üyesi Yeşil ve Sol Parti'den Saruhan Oluç 3. sırada yer alıyor. 
 
SYKP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Adana'da 1. sıradan aday. 
 
İzmir 1. bölge adayı SODAP'ı temsilen eski HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay. 2. bölgeden ise HDP MYK üyesi, ESP'li Murat Çepni ilk sırada yer alıyor. 
 
BARIŞ ATAY HATAY'DAN 
 
Bir süre önce Ahmet Hakan tarafından hedef gösterilerek gözaltına alınan TİP kurucu üyesi ve tiyatro sanatçısı Barış Atay Hatay'da ilk sıradan aday.
 
Mersin'de HDP MYK üyesi Fatma Kurtalan'dan sonra Rıdvan Turan ikinci sırada yer alıyor.
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği eski genel başkanı Kemal Bülbül, Antalya'da 1. sıradan aday. 
 
BURSA'DAN ÇERKES ADAY
 
Bursa'da 1. bölge 1. sıra adayı HDP Bursa İl Başkanı Yüksel Akgün. Bursa 2. Bölge'den ilk sıra adayı ise Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman. 2. sırada ise Çerkesleri temsilen Metin Kılıç yer alıyor. Metin Kılıç aynı zamanda Suruç'ta eşi Ferdane Kılıç ve oğlu Nartan Kılıç'ı kaybetmişti. 
 
Ankara'da 1. bölgede ilk sırada İstanbul Milletvekili ve Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu yer alıyor. 2. Bölge birinci sıra adayı Nuray Türkmen Canlı. 
 
VELİ SAÇILIK ANKARA'DAN
 
KHK ile işten atılan, Yüksel direnişçisi ve Burdur hapishane direnişçisi Veli Saçılık ise 3. bölge birici sıra adayı.
 
Listede dikkat çeken isimlerden bir diğeri Halkların Demokratik Kongresi Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Muş'ta ilk sıra adayı olarak yer alıyor. 
 
Mardin milletvekili Mithat Sancar yine Mardin 1. sıradan aday gösterilirken, ikinci sırada Pero Dündar yer alıyor. Süryani Tuma Çelik ise 3. sıradan aday. 
 
Kocaeli'de ilk sırada KHK ile işten atılan Ömer Faruk Gergerlioğlu yer alıyor. 
 
Dersim'de Alican Önlü'den sonra Dersim'de katledilen Aydın Hanbayat'ın yeğeni Meral Hanbayat ikinci sırada yer alıyor.