8 Mayıs 2024 Çarşamba

HDK: Soma katliamının sorumluları cezalandırılmalı

Soma katliamının 4. yılı dolayısıyla açıklama yapan HDK Emek Komisyonu, katliamda sorumluluğu bulunan tüm yetkililer, maden sahibi başta olmak üzere gerekli önlemleri almayan, görevlerini yok sayarak bu faciaya yol açanların mutlaka cezalandırılmasını istedi.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Emek Meclisi, Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin işlettiği madende çıkan yangın ve su basması sonucu 301 madenci yaşamını yitirmesinin yıl dönümü dolayısıyla açıklama yayınladı.
 
HDK, "Katliamın ardından, AKP iktidarının en yetkili ağızları ve dönemin Başbakanı Erdoğan 'kaza' ve 'fıtrat' diyerek bu katliamı önemsizleştirmeye, iş cinayetlerini sıradanlaştırmaya çalıştılar. Oysa cumhuriyet tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan Soma katliamı, ne iş kazası, ne fıtrat, ne kaderdir. Düpedüz ve taammüden iş cinayetidir" diye belirtti.
 
301 madencinin, varlığını sermayenin varlığına adayan AKP iktidarının özelleştirme uygulamaları ve enerji politikaları sonucunda hayatını kaybettiğinin altını çizen HDK, "Türkiye Kömür İşletmeleri'nin 2005'te rödovans karşılığı işleri özel sektöre devretme kararı alması, maden işletmelerinin kiraya verilmesi ve denetimsizliğin had safhaya çıkması, maden ocaklarında yaşanan iş cinayetlerini katliama dönüştürdü" diye hatırlattı.
 
AKP iktidarının tarımı tasfiye ederek bölge halklarını madene mecbur eden, işsizlik nedeniyle her türlü baskıya ve güvencesiz çalışmaya zorlayan sefalet politikalarının da maden işçilerini kötü çalışma koşullarına boyun eğmek zorunda bıraktığını vurgulayan HDK, "Patronların, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini yok sayarak, kârlarını maksimuma çıkartmak için madendeki yetersiz alt yapıya rağmen işçileri sınırsız şekilde üretmeye zorlamaları, katliamı kaçınılmaz kıldı" diye kaydetti.
 
SARI SENDİKA KATLİAMA SEYİRCİ KALDI
 
Rödovans uygulamasına, güvencesizliğe, taşerona karşı mücadele etmeyen, patronlarla işbirliği içinde makam-mevki kollayan sarı sendikanın da yaşanan bu katliama seyirci kaldığını ifade eden HDK Emek Komisyonu, "Ölenlerin arasında 15 yaşında bir işçinin olması, bu rezil işçi düşmanı tablonun en vahim görüntülerinden oldu" dedi.
 
Katliamın üzerinden geçen 4 yıla rağmen işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin ve denetimlerin arttırılması yerine, iş cinayetlerinin artarak devam ettiğinin altını çizen HDK, sadece 2017 yılında 2006 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.
 
3001 madenciyi katledenlerin hesap vermediğini ifade eden HDK, "Madenci yakınlarının hak mücadelesiyle geçen bu dört yıllık süreç gözlendiğinde ve devam eden davalara bakıldığında, gelinen aşama katliamın acısını hafifletmekten halen uzaktır" diye belirtti.
 
İŞÇİ YAKINLARINI TEKMELEYENLER AKP'DEN ADAY
 
Katliamın ardından yapılan protesto sırasında işçileri tekmeleyen bürokratın, 24 Haziran seçimlerinde AKP'den milletvekili aday adayı olmasının da mevcut iktidarın, Soma katliamına ve emekçilere bakışının somut bir göstergesi olduğunun altını çizen HDK, "Yaşanan gelişmeler, iş cinayetlerinin de çözümünün de politik olduğunu ve adaleti gerçekten tecelli ettirecek gücün işçi sınıfının örgütlülüğü olacağını bir kez daha göstermekte ve bunu bir görev olarak önümüze koymaktadır" dedi.
 
HDK Emek Komisyonu, "Katliamın dördüncü yılında tekrar belirtelim ki; sorumlular ve tüm yetkililer, maden sahibi başta olmak üzere gerekli önlemleri almayan, görevlerini yok sayarak bu faciaya yol açanlar mutlaka cezalandırılmalıdır. Cezalandırılmalıdır ki; bir daha kâr hırsıyla değil yüzlercesinin, bir tek işçinin bile burnu kanamasın! Tüm sorumluların cezalandırılması ve iş cinayetlerine son verilmesi için mücadele etmeye devam edeceğimizi, aramızdan alınan 301 madencinin anısına saygıyla tekrar ediyoruz" diye kaydetti.