19 Mayıs 2024 Pazar

HDK-İsviçre 2. Kongresini yaptı

2. Kongresini yapan HDK- İsviçre, İsviçre'de kadınların öncülüğünde devam etmekte olan "Eşdeğer işe eşit ücret" kampanyasının ve "Kadın grevi" hazırlıklarının desteklenmesi ile göçmne kamplarına yönelik yoğunlaştırılmış çalışma kararları alındı.
Halkların Demokratik Kongresi - İsviçre (HDK-İsviçre) 2. Olağan Kongresi Basel'de gerçekleşti. 15 Ocak 2017'de kuruluş kongresini yapan HDK- İsviçre 2. Kongresini ‘Şimdi HDK zamanı' sloganıyla toplandı.
 
İsviçre'nin pek çok kantonundan delegelerin ve Türkiyeli, İsviçreli kurum temsilcilerinin katıldığı kongrede salona Almanca, Türkçe, Kürtçe "Şimdi HDK zamanı", "Kimliğimiz, bedenimiz, emeğimiz bizimdir", "Dersim Yanıyor" pankartları, devrimci önderlerin resimleri ve HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş'la Figen Yüksekdağ'ın posterleri yer aldı.
 
HDK-Avrupa Eş Sözcüsü Demir Çelik açılış konuşmasında hem dünyada gelişmekte olan faşizan, ırkçı ve baskıcı yönelime karşı demokrasinin gelişmesinin gerekliliğine vurgu yaparak HDK- Avrupa'nın bu hedefli bir çalışmada oynayabileceği role değindi.
 
Çelik, AKP ile Avrupa devletlerinin ilişkisine dikkat çekerek Avrupa'da güçlü bir muhalefete ihtiyaç olduğunu işaret etti ve HDK-A'nın Avrupalı demokratik kurumlarla birlikte bu muhalefeti yaratabileceğini söyledi.
 
TACİZ GÖÇMENLERİN DEĞİL ERKEK SİSTEMİN SONUCU
 
BastA (Basels starke Alternative) temsilcisi Fransizka Stier ise dayanışma mesajının yanı sıra İsviçre'de son günlerde yaşanan gelişmelere dikkat çekti.
 
Stier, geçtiğimiz hafta İsviçre'nin Cenevre kentinde bar çıkışında 5 kadına yönelik gerçekleştirilen taciz olayının ardından göçmen karşıtlığı propagandası yapıldığını hatırlattı. İsviçre'de giderek artan kadına yönelik taciz ve şiddet olaylarının inkar edildiğini vurgulayarak taciz olaylarının artışının göçmenlere bağlanmasını eleştiren yazı yazan İsviçre Sosyalist Parti Gençlik Örgütü Başkan'ı Tamarra Funiciello'nun ırkçı parti ve basın organları tarafından hedef haline getirilmesine karşı dayanışma ve destek çağrısı yaptı.
 
Stier'in HDK kongresinden Tamarra Funiciello'yla dayanışma kararı önerisi oybirliğiye kabul edildi ve HDK İsviçre kadınları kongre arasında "Hepimiz Tamarrayız" yazılı dövizlerle bir fotograf çektirerek dayanışma mesajı gönderdiler.
 
YENİ DÖNEMDE KADIN GREVİ HAZIRLIĞI
 
İsviçre'de kadınların öncülüğünde devam etmekte olan "Eşdeğer işe eşit ücret" kampanyasının ve "Kadın grevi" hazırlıklarının desteklenmesi ve iltica kamplarına ve mültecilik için yeni başvuru yapanlara yönelik yoğunlaştırılmış bir çalışma başlatılması gibi kararların alındığı kongre eş sözcü ve meclis üyelerinini seçilmesi ile tamamlandı. 
 
HDK-İşviçre Eşsözcüleri olarak Leyla Şahin ve Cevdet Demir seçildi.