19 Mayıs 2024 Pazar

HDK 2. Sağlık Kurultayı başladı

HDK Sağlık Meclisi'nin 2. Sağlık Kurultayı "Kapitalizm, Yerel Yönetim ve Sağlık" başlığıyla HDK Merkez binasında başladı.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Sağlık Meclisi'nin 2. Sağlık Kurultayı "Kapitalizm, Yerel Yönetim ve Sağlık" başlığıyla HDK Merkez binasında gerçekleştirildi.
 
Kurultaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erden, HDK Eş Sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sedat Şenoğlu katıldı. Salona Kürtçe, Arapça, Ermenice, Rumca "Kapitalizm kentlerine alternatiflerimiz var" yazılı pankart asıldı.
 
Kurultay, saygı duruşuyla başladı. Kurultayın açılış konuşmasını yapan HDP Muş Milletvekili ve HDK Eşbaşkanı Gülistan Kılıç Koçyiğit, katılımcıları selamlayarak açlık grevlerine değindi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in açlık grevindeki 80'inci günü olduğunu hatırlatan Koçyiğit, "Leyla arkadaşımız ve açlık grevindeki siyasi tutsaklar, talepleri karşılanıncaya kadar, tecrit kaldırılıncaya kadar eylemlerini devam ettireceğini ifade etti. Sayın Leyla Güven'in tutukluluğu nasıl siyasi bir kararsa, dünkü tahliye de siyasidir. Bizim açımızdan binlerce arkadaşımız benzer gerekçelerle muhalif oldukları için eşitlik, özgürlük, barış istedikleri için cezaevinde rehin tutuluyorlar. Dün gerçekleştirilen duruşmada Ankara Sincan'da görülen Selahattin Demirtaş'ın duruşması da bize yargının nasıl siyasallaştırıldığını gösterdi. Biz HDK olarak açlık grevinde olan tüm arkadaşların taleplerini sahiplendiğimizi, tüm yasal hakların Sayın Öcalan'a tanınırsa ortaya açlık grevini gerektirecek bir durumun kalmayacağını ifade ediyoruz" diye konuştu.
 
'KAYYUM KÜRDİSTAN HALKININ SAĞLIĞINA YÖNELİKTİR'
 
Çözüm sürecinin sona erdirilmesiyle beraber, AKP'nin savaşı tercih etmesiyle başta bölge kentleri olmak üzere Türkiye'de savaş ve şiddet politikalarının ilerlemeye başladığını kaydeden Koçyiğit, "Belediyelerin topluma ulaşma araçları olduğunu bildikleri için ilk önce belediyelere saldırdılar. Bu saldırılar çok yönlüdür. Toplumla mücadelenin öncüsü arasındaki bağı koparmak ve Kürdistan'ın sömürgeleştirilmesi ve Kürtler için gelişebilecek bir yasal statüyü engellemektir. Topluma ve toplumsallığa ciddi bir saldırıdır. Bu kayyum politikasının kendisi Kürdistan halkının sağlığına bir yönelimdir. Kürdistan'da bir sömürge hukuku uygulanıyor ve sömürünün olduğu koşullarda sağlıklı olma halinin gerçekleşemeyeceğini söylüyoruz" dedi.
 
'SAĞLIK HİZMETLERİ DEMOKRATİKLEŞTİRİLMELİ'
 
Bugün gerçekleşecek kurultayda da yerel yönetimlerle sağlık arasında nasıl bir bağ olduğunu beraber tartışmayı ve ilerlemeyi düşündüklerini ifade eden Koçyiğit, "Sağlık hizmetlerinin demokratikleştirilmesi ve sağlık emekçilerinin kendilerini özne olarak hissetmesi ve aynı zamanda sağlığını konuştuğumuz toplumun bu örgütlemede nerede durduğunu tartışmaya çalışacağız. Bunların sadece hizmet bağlamında tartışmaktan ziyade demokratik toplumda sağlık hizmeti bağlamını daha fazla açığa çıkarmayı düşünüyoruz. Mevcut sağlık sisteminin, yerel yönetimler üzerinde yürütülen sağlık hizmetlerinin, topluma yönelik bir tahakküm ilişkisinin geliştirildiği böyle durumlarda da demokratik bir ortamdan söz edemeyiz" diye konuştu.
 
Rojava Sağlık Akademisi'nin gönderdiği mesajın okunmasının ardından kurultaya başladı.