24 Mayıs 2025 Cumartesi

Hatimoğulları: Küresel barış cephesine ihtiyacımız var

Sosyalist Enternasyonal'ın toplantısında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Enternasyonalist bir barış mücadelesini bütün dünya ölçeğinde hep birlikte örgütleyelim. Filistinden Kürdistan'a, Kongo'dan Ukrayna'ya savaşlarda en çok zarar gören halkların eşitlliğini esas alan küresel bir barış blokuna hepimizin çok ihtiyacı var" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, İstanbul'da düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısında konuştu. Hatimoğulları, 3 Mayıs'ta hayatını kaybeden DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder'i anarak, "Sosyalist mücadelenin önemli neferlerinden ve Türkiye'nin barış mücadelesi konusunda sembol haline gelmiş Sırrı Süreyya Önder'i anıyorum" dedi.

Ortadoğu'da devam eden çatışma ve savaşlara değinen Hatimoğulları, "20. yüzyıldan 21. yüzyıla devredilen uğursuz sömürgecilik mirası üzerinden Ukrayna, Rusya, Suriye, Lübnan, Gazze, Filistin ve bölgedeki birçok ülke savaş ve çatışmaların etkisi altındadır ve bunun sonucu olarak milyonlarca insan yersiz ve yurtsuz göç yollarını tutmak durumunda kalmıştır" dedi. 

'SURİYE'DE HTŞ KATLİAMI BAR'
Suriye'de HTŞ çetesinin iktidarı ele geçirmesine değinen Hatimoğulları, "Bu hükümetin şuanki haliyle Suriye'nin güvenliğini ve demokrasisini sağlama ihtimali yoktur" diyerek, Durzilere, Arap Alevilerine ve Hristiyanlara yönelik katliam saldırılarını hatırlattı. 

"Radikal İslamcı ideolojik yapı Suriye'de kadınlar içinde çok büyük bir tehlikedir. Ilımlı İslamcılık adı altında batılı hükümetlerin destek verdiği bu rejimlere karşı çok daha fazla uyanık davranması önemli" diyen Hatimoğulları, "ılımlı İslam adı altında aslında radikal İslamcılık" yaptıklarını söyledi.
 
'FİLİSTİN İNSANLIK SORUNUDUR'
Siyonist İsrail'in Filistin'e dönük saldırılarına dikkati çeken Hatimoğulları, "Filistin'de bir insanlık dramı yaşanıyor. Filistin meselesi büyük bir insanlık meselesidir, bu konuda çok net bir tutum alınmalıdır" dedi. 

ÖCALAN'IN MESAJI
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat'ta "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı" yaptığına işaret eden Hatimoğulları, Öcalan'ın "Kürtler başta olmak üzere Türkiye'de yaşayan bütün farklı halkların ve inançların, eşit yurttaşlık temelinde haklarına sahip olmasını" da vurguladığını kaydetti. Hatimoğlulları, "'Bu çağrı bir yandan Türkiye için, öte yandan dünyada sosyalist enteryonalist bir perspektifle mücadelenin büyütülmesi içindir. Bu anlamıyla yapısal dönüşüm içindir de" diye kaydetti. 
 
Hatimoğulları, PKK'nin silah bırakma kararına değinerek, "Demokratikleşen ve iç meselelerini önemli bir oranda çözmüş bir Türkiye'nin bölgede yaşanan krizlere daha güçlü bir destekle öncülük edeceğine inanıyoruz" dedi. Hatimoğulları, bu durumun uluslararası siyaseti de rahatlatacağını öne sürdü.

'EMPERYALİZME KARŞI DAYANIŞMA CEPHESİNE İHTİYACIMIZ VAR'
Emperyalist küreselleşme koşullarında sorunların derinleştiğine vurgu yapan Hatimoğulları, "Köklü ve tutarlı çözüm modelleriyle, mücadele yöntemleriyle yol almamız gerekiyor. Her platformda totaliter rejimlere ya da toplumsal haksızlıklar karşısında verdiğimiz mücadelelerle bir aradayız, omuz omuzayız dayanışma içindeyiz. Felaket kapitalizmine karşı savaşa sömürgeciliğe diktatörlüğe, faşizme ve emperyalizme karşı, iki yüz yıllık bir dayanışma geleneğini yeniden üretebiliriz, buna ihtiyacımız var" dedi.

'KÜRESEL BARIŞ BLOĞU HEPİMİZİN İHTİYACI'
3. dünya savaşı riskleriyle karşı karşıya oldunduğunu kaydeden Hatimoğulları, "Gelin enternasyonalist bir barış mücadelesini bütün dünya ölçeğinde hep birlikte örgütleyelim. Filistinden Kürdistan'a, Kongo'dan Ukrayna'ya savaşlarda en çok zarar gören halkların eşitlliğini esas alan küresel bir barış blokuna hepimizin çok ihtiyacı var" çağrısı yaptı.