28 Mart 2024 Perşembe

'Hatay diye bir şehir yok artık'

Deprem sonrası kendi kaderine terk edilen Antakya, büyük bir enkazdan ibaret. İktidar halkın yardım çağrılarını görmezden gelmeye devam ederken, bölgeye giden siyasi partiler dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.

Maraş ve Antep'te peş peşe yaşanan depremlerden en çok etkilenen kentlerden biri de Antakya oldu. Depremin ikinci gününü doldururken, Antakya'nın Defne ilçesinde halk, İstanbul ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yardımlarıyla Uğur Mumcu Meydanında çadır kent kurmaya çalışıyor. Bölgedeki AFAD ekipleri, vinçler ve sağlık emekçilerinin oldukça az olduğu görülürken, imkanı olan herkes şehri terk etmeye çalışıyor. Bu nedenle şehrin giriş ve çıkışlarında muazzam bir trafik yoğunluğu var.

Şehirdeki hasar, şehre girişten itibaren kendini gösteriyor. Okullar ve hastaneler başta olmak üzere pek çok kamu kuruluşu ya ağır hasarlı ya da tamamen yıkılmış. Şehirde binlerce bina yıkılmış durumda ve enkaz altında on binlerce insan var. İnsanlar, enkazların başında bekliyor ve kendi imkanlarıyla yakınlarını kurtarmak için uğraşıyor. Şehirde elektrik ve bazı ilçelerde doğalgaz da yok, marketler kapalı, yakıt istasyonlarında uzun kuyruklar ve gıda ile temel ihtiyaç malzemelerindeki yokluk şehre yakın, Adana'daki petrol istasyonlarından başlıyor.

İnsanlar devlete çok tepkililer. Şehre girdiğimiz andan itibaren çok sayıda enkaz başında yakınlarından haber bekleyen insanla, kendi başına çabalayan ve yakınlarının cesetlerini çıkaran insanla karşılaştık. Arama kurtarma ekipleri az, ekipmanları yok, büyük bir çoğunluğu gönüllü ve yetişemiyorlar.

Bölge halkı, "Cenazelerimizi enkazlarda bırakıp gitmek zorunda kaldık. Bıktık artık yeter, deprem bölgesi burası. AFAD çok yetersiz. Hatay diye bir şehir yok artık" ifadeleriyle tepkisini dile getiriyor.

İktidarın Antakya konusundaki umursamazlığına karşılık, çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü Antakya'yla dayanışmak için yollara döküldü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve milletvekilleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce'nin de aralarında bulunduğu HDP heyeti, Maraş ve Antep'te peş peşe gerçekleşen depremler sonrası Antakya'daki durumu yerinde inceledi.

Çadırlarda kalan halkla ve gönüllü arama kurtarma ekipleriyle görüşen Mithat Sancar ve heyet, şehrin durumuna ilişkin bilgi aldı. Görüşmeler sonrasında açıklamalarda bulunan Sancar, depremle birlikte yaşanan yıkımın büyüklüğüne dikkat çekerek, "Şehir tamamen sahipsiz. Antakya tamamen kaderine terk edilmiş" dedi. Şehirdeki yıkımın büyüklüğüne rağmen arama kurtarma çalışmalarının, barınma, ısınma imkanlarının, su, çadır, ekmek ve su gibi temel ihtiyaçların olmadığını vurgulayan Sancar, "Devlet, iktidar burada yok. Burada acı var, öfke var ve elimizde olan en büyük imkan; dayanışma çabası var" dedi.

Devletin çeşitli adımlarla dayanışmayı engellemeye çalışmasına tepki gösteren Sancar, halkları birbirlerinin yaralarını sarmaya çağırdı. "Deprem bir doğa olayıdır ancak depremi toplumsal bir yıkıma, insani bir trajediye dönüştüren şey yönetimlerdir, iktidarlardır" diyen Sancar, ülke kaynaklarının halk için harcanmadığına dikkat çekti.

"Bu düzenin yıktığı hayatları birlikte inşa edeceğiz" diyen Sancar, tüm halkı dayanışmayı büyütmeye, deprem bölgesine el uzatmaya çağırdı. Sancar ve HDP heyeti daha sonrasında Samandağ'a doğru yola çıktı.