24 Nisan 2024 Çarşamba

Hasta tutsaklara özgürlük çağrıları

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaşan hak savunucuları, hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), hak savunucuları ve tutsak yakınları İstanbul ve Ankara'da hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi 584'üncü F oturmasını şube binası önünde gerçekleştirdi. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekilleri Oya Ersoy ve Musa Piroğlu ve çok sayıda kişi katıldı. Hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı açıklamada, "Hasta mahpus Tenzile Acar serbest bırakılsın" ve "Tedavi haktır engellenemez" pankartları açıldı.

Basın açıklamasını okuyan Meryem Bars, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Tenzile Acar'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı. Acar'ın kronik Hepatit-B ve ağır tüberküloz hastası olduğunu belirten Bars, Acar'ın bu hastalıklarına bağlı olarak aşırı yorgunluk, nefes almakta zorlanma, boğazından kan gelmesi gibi sorunlar yaşadığını belirtti. Acar'ın düzenli tedavi ve tetkik altında olması gerektiğinin altını çizen Bars, hapishane koşullarının buna elverişli olmadığını vurguladı.

2017'den bu yana tutsak edilen Acar'ın hastalığının giderek ilerlediğini dile getiren Bars, Acar'ın hastaneye de ters kelepçeli götürüldüğünü ve sürekli sorunlar yaşandığını belirtti. Acar'ın hastaneye götürüldüğünü ama muayene edilmediğini vurgulayan Bars, doktorların da Acar'a kötü davrandığına işaret etti. Acar'ın sağlık durumuyla ilgili bilgi alamadığını kaydeden Bars, verilen dilekçelere ise dönüş yapılmadığını ifade etti.

Durumu giderek ağırlaşan Tenzile Acar ve tüm hasta tutsaklarının yaşam hakkının devletin sorumluluğunda olduğunu hatırlatan Bars, Acar ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Açıklama, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnsiyatifi, 456'ncı hafta açıklamasını İHD Ankara Şubesi'nde gerçekleştirdi. Açıklamaya Yeşil Sol Parti milletvekili Vezir Coşkun Parlak'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Basın açıklamasını okuyan İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Habil Ermen'in durumunu kamuoyuyla paylaştı. Uzun yıllardır tutsak edilen Habil Ermen'in birçok hastalıkla mücadele ettiğine işaret eden Çevirmen, Ermen'in belinde platinler bulunduğunu ve kontrollerin yapılamadığını söyledi.

3 yıldır Afyon T Tipi'nde tutulan Ermen'in çabalar sonucu 2022 ekim ayında hastaneye götürüldüğünü ve burada ameliyat kararı verildiğini aktaran Çevirmen, Ermen'e ağız içi araması dayatıldığı için hastane sevklerinin aksadığını dile getirdi. Ermen'in ayrıca idrar yollarındaki tıkanıklık nedeniyle de ameliyat olması gerektiğini vurgulayan Çevirmen, "Bu hapishanede hastaneye sevklerin keyfi iptal edilmesi, hastaneye sevklerin uzun zamana yayılması ve rencide edici arama nedeniyle hastalıkları ağırlaşarak devam etmektedir" dedi.

Ermen'in acil olarak tedavi edilmesi gerektiğini kaydeden Çevirmen, "Neredeyse tüm hapishanelerde sağlık hakkını engelleyen, insanlık onurunu rencide eden ağız içi aramaların iptal edilmesini, kelepçeli muayene dayatmalarının ortadan kaldırılmasını ve tüm hasta mahpusların tedavi haklarının kesintisiz bir şekilde sağlanmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.