3 Mayıs 2024 Cuma

Hasta tutsaklar Kaya ve Güvel'in tahliyesi istendi

İHD İstanbul ve Ankara şubeleri hasta tutsaklar, Abdüllahim Kaya ve Mehmet Güvel'in serbest bırakılması talebiyle eylem yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara ve İstanbul şubeleri hapishanelerdeki hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek serbest bırakılmaları çağrısında bulundu.

İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 630'uncu F Oturması eyleminde İzmir'de bulunan Kırıklar Hapishanesindeki ağır hasta tutsak Mehmet Güvel'in durumuna dikkat çekti. "Tedavi haktır engellenemez", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartlarının açıldığı açıklamada sık sık, "Mehmet Güvel serbest bırakılsın" ve "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" sloganları atıldı.

Basın metnini okuyan Eren Baskın, 78 yaşındaki Güvel'in Wernicke Korsakoff sendromuna bağlı hareket ve denge sorunu yaşadığını, tek başına yaşamını idame ettiremediğini söyledi. Güvel'in ayrıca prostat kanseri olduğunu ve tedavisi devam ederken 6 Şubat'ta gözaltına alınarak tutuklandığını aktaran Baskın, tedavisinin yarım kaldığına dikkat çekti.

YAŞAMI RİSK ALTINDA
Güvel'in avukatı Doğa İncesu'nun komisyonlarına yaptığı aktarımları paylaşan Baskın, Güvel'in sağlıklı tedaviye erişimediğini, ağır engelli hali ve yaşı göz önünde bulundurularak tedavi ve sağlık hakkına erişiminin sağlanması için tahliye edilmesi gerektiği vurguladı.

Açıklama, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" sloganıyla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi de 502. hafta açıklamasında Elazığ R Tipi Hapishanesinde tutsak edilen yüzde 93 engelli Abdulalim Kaya'nın durumuna dikkat çekti.

İHD Ankara Şube binasında yapılan açıklamada, "Tedavi haktır, engellenmez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açıldı.

81 yaşındaki Kaya'nın yüzde 93 engelli raporu olduğunu anlatan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Kaya'nın tutuklanmadan önce ameliyat olduğunu ve ameliyat dikişleri sökülmeden hapishaneye götürüldüğünü söyledi.

Kaya'nın, bir böbreğinin iflas ettiğini, tek böbrekle yaşadığını, demans, prostat, bir kulakta yüzde 80 duyma kaybı, sol gözde yüzde 50 görme kaybı, katarakt, kalp hastalığı olduğunu aktaran Çevirmen, 2022 tarihinde Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından verilen yüzde 93 engellilik raporunda 'Hayatını yalnız devam ettiremeyeceği' ifadesinin yer aldığına dikkat çekti.

Kaya'nın görüş esnasında ailesini dahi tanıyamayacak durumda olduğunu da aktaran Çevirmen, şunları söyledi: "2023'te ATK tarafından 'cezaevinde kalabilir' raporu verilmiştir. Kocama hali nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Genelgesi çerçevesinde tahliye edilmesi için yazışmalar yapılmış olmasına rağmen tahliye edilmemiştir. Kaya için çözüm, bir an önce tahliye edilmesidir."