19 Nisan 2024 Cuma

Hasta tutsaklar Havva Ak ve Eyyüp Kudin için eylemler gerçekleşti

Hasta tutsakların sağlık durumlarının paylaşıldığı İstanbul ve Ankara'daki eylemlerde, tutsakların tedavileri önündeki engellerin kaldırılarak derhal tahliyesi istendi.

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklar için eylemler düzenlendi. İstanbul'da 582. F Oturması Havva Ak, Ankara'da ise 454. Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi eylemi Eyyüp Kudin için gerçekleşti.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 582'nci F oturmasını Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda kişinin katıldığı eylemde "Tedavi haktır engellenemez" ve "Ağır hasta tutsak Havva Ak serbest bırakılsın" pankartları açıldı.

Basın açıklamasını okuyan Mukaddes Şamiloğlu, Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 19 yıllık ağır hasta tutsak Havva Ak'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı.

Meme kanseri ve rahmindeki kötü huylu kitleler nedeniyle 3 defa ameliyat geçiren Havva Ak'ın vücudunda kemoterapi ve radyoterapiye rağmen kanserin yayıldığını vurgulayan Şamiloğlu, hapishane koşullarında yeterli tedavi ve bakımı göremeyen Ak'ın hayati riskinin bulunduğunu açıkladı. Normal şartlarda bile ağır olan kemoterapi sürecinin hapishanede çok daha yıkıcı olduğuna işaret eden Şamiloğlu, Ak'ın tedavisinin aksatılmasıyla durumunun ağırlaştığını, sürecin bir işkenceye dönüştüğünü söyledi.

"Bu süreçte, doktorunun reçete ettiği kanser ilaçları hapishane idaresince temin edilmemiş, ailesinin imkanlarıyla temin edilen ilaçlar ise kendisine verilmemiştir" diyen Şamiloğlu, Havva Ak'ın tedavisine dışarıda devam etmesi için yapılan başvurulardan ise sonuç alınamadığını vurguladı. Şamiloğlu, "Hapishane koşullarında yeterli tedavi ve bakım sağlanamayacağı için, gecikmeksizin Havva Ak'ın infazının tedavisi tamamlanana kadar ertelenmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Havva Ak serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 454. kez bir araya geldi. Urfa/Siverek 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan ağır hasta tutsaklardan Eyyüp Kudin'in durumunun aktarıldığı eylemde, şu bilgiler paylaşıldı: "Ailesi tarafından kurumumuza yapmış oldukları başvuruda mahpusun yaşadığı sağlık sorunları aktarılmıştır. Eyyüp Kudin hakkında Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesince 6 yıl 3 ay ceza verilmiştir. Karar için Temyiz yoluna başvurulmuştur. Yargıtay 9. Daire tarafından da mahkeme tarafından verilen hapis cezası onaylanmış ve mahpus 14 Kasım 2019 tarihinde Siverek T Tipi Kapalı Hapishanesine konulmuştur.

'EYYÜP KUDİN'İN KALP KRİZİNE RAĞMEN TEDAVİ SÜRECİ BAŞLATILMIŞTIR'
"Hapishane koşullarından kaynaklı olarak bu süre içinde Diyabet ve Hipertansiyon hastalıkları gelişti. Eyyüp Kudin 16 Ocak 2023 tarihinde mide rahatsızlığından kaynaklı olarak hapishane revirine başvurmuş ve doktor tarafından acil bir şekilde Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümüne sevk edilmiştir. Yapılan tetkikler sonucunda mahpusun bir kalp krizi geçirdiği anlaşılmış ve tedavi süreci başlatılmıştır. 20 Şubat 2023 tarihinde Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesinden Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesine nakledilmiş burada kalp ve Damar Cerrahisinde açık kalp ameliyatı olmuştur. Düzenlenen sağlık raporunda yüksek kolesterol, kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon teşhisleri konulmuştur. Yapılan ameliyatlar ve teşhisler sonucunda Siverek Cumhuriyet Başsavcılığınca cezasının 3 ay ertelenmesine karar verilmiştir. Aradan geçen 3 ay sonucunda Eyyip Kudin 28 Nisan 2023 tekrar Siverek 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesine konulmuştur. Eyyüp Kudin'in ağır olan hastalıkları göz önüne alındığında tekrar hapishaneye konulması yaşam hakkı ihlalini de beraberinde getireceği açıktır. Eyyüp Kudin'in tahliye edilmesini ve ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavisine devam edilmesini talep ediyoruz."

Eylem sloganlarla sona erdi.