25 Nisan 2024 Perşembe

Hasta tutsağa asker işkencesi

Hilvan'da tutsak Suriyeli Zekeriya Muhammed, hastanenin tutsaklar için kurulan hücresinde askerlerin işkencesine uğradı.

Hilvan T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsak Kuzey ve Doğu Suriyeli Zekeriya Muhammed, tedavi için gittiği hastanede askerlerin saldırısına uğradı. "Örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklanan Muhammed, 2 yıldır Hilvan 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunuyor. Muhammed, bademciklerinden rahatsız olduğu için Urfa merkezde bulunan ve 500 yataklı olarak bilinen Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirildi. Burada Muhammed'e refakat eden askerler, Muhamed'i hastanenin tutsaklar için kurulan hücresinde işkence yaptı.

Mezopotamya Ajansı'ndan (MA) Ömer Akın'ın haberine göre olaya ilişkin hapishaneye giderek Muhammed ile görüşen İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubesi Eşbaşkanı Mustafa Vefa, derneklerine yapılan başvuru sonrası olaydan haberdar olduklarını söyledi.

'TUTUKLU KOĞUŞUNDA DARP EDİLDİ'
Doktor kapısı önünde Muhamed'e bir şey yapılmadığını ve hastanenin tutuklu koğuşuna getirildikten bir süre sonra 15-20 askeri personelin koğuşa girip Muhammed'i darp etmeye başladığını belirten Vefa, "Jandarma personeli silahın dipçiğiyle rastgele kafasına vurmaya başlıyor ve bunun sonucunda Muhammed'in kafası 2 yerden kırılıyor. Bu şekilde alıp askeri ringe koyuyorlar ve cezaevine geri getiriyorlar. Cezaevine geri getirildiği zaman cezaevine giriş yapması isteniyor. Fakat infaz koruma memurları Muhammed'i bu şekilde alamayacaklarını, cezaevinden hastaneye sevk edilen herhangi birinde fiziksel bir darbın olmaması gerektiğini ve fiziksel yapısından herhangi bir dezenformasyon olmaması gerektiğini belirtiyorlar. Daha sonra hem cezaevi savcısına hem de yönetimine haber veriyorlar ve cezaevi savcısı da Muhammed'in bu şekilde içeriye alınamayacağını hastaneye götürülüp rapor alması gerektiğini söylüyor"  diye belirtti.

'SAVCILIK İDARİ VE ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATIYOR'
Edindikleri bilgilere göre askerlerin Muhammed'in hastaneye götürülmesine karşı direndiklerini fakat hapishane savcısının talimatıyla başka bir grup askerin Muhamed'i Urfa Devlet Hastanesi'ne götürdüğünü dile getiren Vefa, "Burada Zekeriya Muhammed'in ilk müdahalesini gerçekleştirerek kafasına dikiş atıyorlar. Bunun üzerine oradaki doktor darp raporu veriyor. Oradaki görevli askeri personel, doktorun bu raporu vermemesi için de doktora yönelik baskı kurmaya çalışıyor. Fakat bu rapor çıkıyor. Daha sonra Zekeriya Muhammed'i tekrar cezaevine götürüyorlar. Orada bulunan ceza infaz memurları tutanakla Muhammed'i içeriye alıyor. Memurlar 'Zekeriya Muhammed buradan hastaneye sevk edilirken herhangi bir problem yoktu. Fakat şuan kafasında yüzünde belirgin darplarla biz bunu içeriye kabul ediyoruz' şeklinde bir tutanak düzenliyorlar. Bu tutanağı düzenledikten sonra savcılık bu olaya ilişkin idari ve adli soruşturma başlatıyor" dedi.

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'
Hilvan Hapishanesi'nde yaşanan olayla ilgili tahkikatın başladığını ifade eden Vefa, "Biz öncelikle o dosyadaki evraklara ulaşacağız. Zekeriya Muhammed'i sadece bir kişi değil birden fazla kişi darp etmiş. O yüzden kimin sorumluluğu varsa biz onun hakkında ayrıca suç duyurusunda bulunacağız" şeklinde konuştu.