1 Mayıs 2024 Çarşamba

'Haklarımızdan ve özgürlüklerimizden vazgeçmiyoruz'

Diyarbakır'da kadına yönelik artan şiddete ilişkin açıklama yapan kadınlar, hakları ve özgürlüklerinden vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. 

DAKAP çağrısıyla Diyarbakır'da bir araya gelen kadınlar Dağkapı Meydanında açıklama yaptı. "Kadın cinayetleri politiktir. Tacizciler hesap verecek" pankartı ve "Kadın cinayetleri politiktir", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Özgür kadın özgür toplum", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" dövizlerinin taşındığı eylemin metnini Esra Çiçek okudu. 

Kadın cinayetlerinin gün geçtikte arttığına dikkat çeken Çiçek, "Tüm politikaları boşa çıkaracak güce de iradeye de sahibiz.  Toplumsal cinsiyet eşitliğine ve  kadının insan haklarına yönelik saldırıların bu denli yoğunlaştığı, sistematikleştiği, sıradanlaştığı, kadın cinayetlerinin bir cins kırımına ulaştığı bugünlerde, şiddetle mücadelede etkin rol oynaması gereken iktidarın hiçbir çabası, girişimi olmadığını görüyoruz" dedi. 

İstanbul Sözleşmesi'nin feshinin ilanının şiddet gerçekliğiyle yüzleşilmediğinin ve çözümünün önemsenmediğini kaydeden Çiçek, baskıları kabul etmediklerinin altını çizdi. Çiçek, "Bedenimiz, fikirlerimiz ve varlığımız üzerinde uygulanmak istenen baskıları kabul etmeyerek, demokratik özgür bir yaşamın kadın özgürlüğü ile mümkün olduğu bilinciyle haklarımızdan ve özgürlüklerimizden vazgeçmiyoruz. Kadın bedeni ve yaşamı üzerindeki eril tahakküme karşı, erkek şiddetini meşru kılan devlet şiddetine karşı; evde, sokakta, yaşamın bütün alanlarında mücadele etmeye devam edeceğimizi, kadına karşı uygulanan devlet ve erkek şiddetine karşı direnen ve yaşamını yitiren tüm kadınları bir kez daha anıyoruz" ifadelerini kullandı.

Eylem, "Jin, jîyan, azadî" sloganıyla sona erdi.