4 Mayıs 2024 Cumartesi

Hak ihlallerine dikkat çeken tutsaklar çözüm bekliyor

Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde giderek artan hak ihlallerine dikkat çeken siyasi tutsaklar, sorunların çözümünü bekliyor. Yasal haklarının tanınmasını isteyen tutsaklar, idarenin yasakçı uygulamalara son vermesini istedi. Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde bulunan siyasi tutsaklar, yaşadıkları hak gasplarını sıralayarak Adalet Bakanlığı'na konuyla ilgili bir dilekçe gönderdi. OHAL sürecinde konulan yasakların artarak devam ettiğine dikkat çeken tutsaklar, yasal haklarının tanınmasını talep etti.

Tutsaklar Bakanlığa gönderdiği dilekçede yaşadıkları sorunları şöyle sıraladı:

"Adalet Bakanlığı'nın yayınladığı 45/1 nolu genelge ile tutuklu ve hükümlülere tanınan haftalık sohbet hakkı şartlara bağlanmamıştır. İlgili genelgede tanınan haftalık sohbet hakkı "personel yetersizliği" gibi gerekçelerle gasp edilmeye veya kısıtlamaya açık değildir. Genelgenin uygulanması hapishane müdürlerinin keyfine bırakılmamıştır. Böyle olmasına rağmen bulunduğumuz hapishanede "haftalık sohbet hakkı" iki ayda bir ve sadece üç saat olarak uygulanmaktadır. Sohbete haftalık çıkarılmamız gerekirken senede sadece altı kez çıkarılıyoruz.

Ceza İnfaz Kanunu'nun 87-1 ve 881-1 maddelerinde bize tanınan kütüphane ve kurslardan yararlanma ve spor faaliyetine katılma hakkımız tümüyle gasp edilmiştir. Tutuklu/hükümlüler olarak kütüphaneden, kurslardan ve açık spor sahasından hiçbir şekilde faydalanmamaktayız.

Süreli/süresiz yayınlar ya verilmiyor ya da aylarca geciktiriliyor.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan mahpusların havalandırma hakkı en az günde dört saat olması gerekirken bir veya iki saat olarak sınırlandırılıyor.

Üç kişilik arkadaş kontenjanına yazdığımız arkadaşlarımız ve yakınlarımız Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü tarafından incelenmektedir. Sakıncalı bulunanlar kontenjandan çıkarılmaktadır veya hiç alınmamaktadır.

Hapishaneye gelen mahpuslara dayatılan çıplak arama uygulaması devam etmektedir. Keza hastane, mahkeme ve diğer nakillerde her defasında kamera önünde gömlek, kazak altını kontrol etme bahanesiyle kısmi çıplak arama yapılmaktadır.

Tutuklu/hükümlülerin özel yaşam alanına giren havalandırmaları ve hücrelerin üst katlarındaki pencereleri gören kamera tacizi devam etmektedir. Kameraların görüntü almasını engelleyen biz tutsaklara peş peşe disiplin cezaları verilmektedir.

Mahpusların yer değişikliği talepleri idare tarafından keyfi olarak red edilmekte. A ile C blokları iki ayrı hapishanelermiş gibi birbirlerinden tecrit ediliyor. A ile C blokları arasında yer değişiklikleri yapılmıyor. Ortak sohbet, spor vb. faaliyetlere çıkarılmıyorlar.

Mektuplarımız bazen haftalarca bekletiliyor. Aynı hücrede bir arada kalan tutuklu/hükümlülerin dahi aynı adrese birlikte tek posta göndermeleri yasaklanmış durumdadır. Örneğin birlikte kalan iki kardeşin aynı zarf içinde anne ya da babalarına mektup göndermeleri mümkün değildir.

Hapishanede iç posta hakkı kullandırılmamaktadır.

Günlük iaşe olarak verilen yemeklerde nitelik ve nicelik gün geçtikçe düşmektedir. Haftalık ve aylık olarak daima aynı/benzer yemekler verilmektedir. Sağlıklı beslenme olanağımız yoktur.

Kurum kantininde satılan ürün çeşitleri teke indirilmiştir. Gıda ürünleri olarak çeşitli hapishanelerde ucuz iş gücü olarak sömürülen mahkumlar tarafından kalitesiz hammaddelerden üretilen ürünler, dışarıda daha kaliteli olan ürünlerle aynı fiyata tarafımıza satılmaktadır. Kurum kantinindeki tüm ürünlere zam üstüne zam gelmektedir.

Kantinde resim kalemi, renkli kağıt, bant dahil hiç bir yapıştırıcı satılmamaktadır. Kış meyvesi olan ayvanın satışı iki yıldır 'amaç dışı kullanım' nedeniyle yasaktır.

CİK'in 63-(2) maddesi gereğince tutuklu/hükümlülere yeterli sayıda yatak takımı verilir. Bu yapılmadığı gibi nevresim takımları-kurum çamaşırhanesi bozuk olduğu gerekçesiyle aylardır yıkanıp değiştirilmemektedir. Kış geldiği halde üşüyen mahpuslara üçüncü bir battaniye verilmemektedir.

Merkezi yayın sistemindeki TV kanalları belirlenirken Bakanlığın talimatına rağmen tutuklu ve hükümlülerin talepleri dikkate alınmamaktadır.

OHAL ile getirilen bazı uygulamalar halen sürmektedir. Hücrelerde fotoğraf çekilmemektedir. Avukat görüşüne, açık görüşe, hastane ve mahkeme sevklerine kol saatiyle gitmemiz engellenmektedir. Keza kantinden satın aldığımız yiyecek ve içecekler açık görüş günlerinde yerine götürmemiz engellenmektedir. Aynı uygulama mahkeme sevklerinde de yapılmaktadır."