3 Mayıs 2024 Cuma

Haber-Sen: PTT emekçisi köle değildir

İstanbul PTT Başmüdürlüğü önünde eylem yapan Haber-Sen, PTT emekçilerinin içinde bulunduğu ağır çalışma koşullarına dikkat çekerek, tüm emekçileri Haber-Sen'de mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) İstanbul Şubeleri, PTT emekçilerine dönük baskılara ilişkin Sirkeci'de bulunan İstanbul PTT Başmüdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Eylemde, "PTT emekçisi köle değildir. Cumartesi çalıştırma ve sayı dayatması zulmüne hayır" pankartı açıldı.

Haber-Sen Kadın Sekreteri Gülseren Güngördü, 2018 yılından bu yana PTT'de işçi alımı yapılmadığını ifade ederek, 2-23 kişinin yapacağı bir işin bir işçiye yüklendiğini, buna riayet etmeyenlerin ise cezalandırıldığını kaydetti. Zorunlu mesai uygulamasına tepki gösteren Güngördü, "PTT yönetimi, dağıtıcıları hafta sonu tatillerinde de çalıştırıyor. Cumartesi günü çalıştırma isteğe bağlı değil, tüm emekçilere sürekli dayatılan bir uygulama haline gelmiştir" dedi.

Fazla mesaiye ilişkin yasalardaki maddelerin ihlal edildiğine dikkat çeken Güngördü, buna karşı açılan davaları kazanan emekçilerin sürgüne gönderildiğini ifade etti. Bu ihlal ve sürgünlerden sorumlu olanlar hakkında soruşturma başlatılmasını talep eden Güngördü, dağıtım emekçilerinin ayrıca "gönderi teslim baskısı" adı altında mobbinge maruz kaldığını belirtti.

Güngördü, şöyle devam etti: "Posta mevzuatı gereğince, bir posta gönderisinin alıcısının adresten ayrılması durumunda iade edilmesi, mesai saatleri içerisinde adresinde bulunmadığı durumlarda ise ihbarlı gönderi olarak işlem görmesi gerekmektedir. Ancak PTT yönetimi, iade, ihbarlı ve sevk edilen gönderiler için harcanan emeği görmezden gelip, tüm gönderilerin tesliminin sağlanmasını istemektedir. Emeğimizi yok sayan, güvencesiz çalışma koşullarını dayatan, iş barışını bozan baskı, mobbing ve ayrımcılığa karşı tüm emekçileri Haber-Sen'de mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. Bizler kapıkulu değil, kamu hizmeti veren emekçileriz."

Eylem boyunca "Susma haykır, angaryaya hayır" sloganı atıldı.

ANKARA
Ankara'da Haber-Sen Genel Merkezi'nde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcan, "PTT; hukuksuz ve keyfi uygulamalarla is barışını bozarak, emekçiler için iş yerini ve mesaiyi çekilmez hale getirmiştir. Sürekli hale gelen baskılar emekçilerin huzurunu ve sağlığını bozmaktadır. Posta dağıtıcısı emekçiler uzun süredir 'sayı dayatması' ve 'isteği dışında cumartesi çalıştırması' baskısıyla karşı karşıya kalmaktadır. Tüccar hesabı, kâr -zarar mantığının kamu kurumlarında yeri yoktur, olamaz! 183 yıllık kurumun nasıl keyfi ve hukuksuz biçimde yönetildiği PTT emekçileri tarafından iyi biliniyor" ifadelerini kullandı.