28 Nisan 2024 Pazar

Güney Marmara'da elektrik dağıtım işçileri iş durdurdu

Uluğ Enerji işçileri, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova'da zam talebi ile iş durdu. DİSK Enerji-Sen ile Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. arasında anlaşma sağlanamazsa işçiler UEDAŞ'ın Bursa Bölge Müdürlüğü önünde toplanacak.

Uluğ Enerji işçileri Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova'da iş durdurdu. İşçiler, DİSK'e bağlı Enerji-Sen temsilcileri ve Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. arasında Güney Marmara'da bin 700 enerji işçisini ilgilendiren ücret zammıyla ilgili görüşmeler başladı. Enerji-Sen üyesi işçiler, görüşme sonucunda ücretlerine zam yapılmaması durumunda, eylemleri sürdürmeye devam edeceklerini belirtti.

'ANLAŞMA SAĞLANAMAZSA EYLEMLER DEVAM EDECEK'
Artı Gerçek'in özel haberine göre, Enerji-Sen Güney Marmara Şubesi avukatı Uğur Güler, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova'nın içinde bulunduğu Güney Marmara Bölgesi'nde işçilerin zam talebiyle kendi işletmeleri önünde iş durdurduklarını söyledi.

1 Ocak 2023 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında 2 yıllık ücretleri belirleyen toplu sözleşmenin hakem heyetinden çıkan karar doğrultusunda şekillendiğini aktaran Güler, gelinen aşamada yüksek enflasyon ile birlikte maaşların asgari ücret altında kaldığı bir senaryo ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Hakem heyetinden çıkan toplu sözleşme kararına göre 2024 Ocak ayında maaşlara yüzde 20 zam yapılacağını ifade eden Güler, şöyle devam etti: "Ancak şu an mevcut maaşlara yüzde 20 oranında zam yapılması durumunda maaşlar asgari ücret seviyesinin altında kalıyor. İşveren ilk görüşmemizde riskli ve kalifiye eleman gerektiren enerji iş kolunda bu ücretlere hiçbir işçinin çalışmayacağını dile getirmiştik ancak bir oran konuşulmamıştı. İkinci bir görüşme tarihi belirlenmişti, o görüşmeye de şirket gelmedi. Maaş günü gelmeden zam görüşmesini gerçekleştirmek için bugün işçiler iş durdurma eylemine başladı. İşçiler kendi işletmeleri önünde toplandı. Yeterli miktarda zam yapılmazsa eylemler devam edecek."

'ENERJİ SEKTÖRÜ YÜKSEK RİSKLİ BİR SEKTÖR'
Enerji-Sen Güney Marmara Şube Başkanı Ayhan Özdemir, maaş günü gelmesine rağmen patronun rakam vermekten kaçındığına dikkat çekerek, "Enerji sektörü riski yüksek bir sektör. Asgari ücret karşılığı çalışılacak bir sektör değil. İş veren taleplerimizi karşılamazsa UEDAŞ'ın Bursa'daki Genel Müdürlüğü önünde toplanacağız. Çorlu, Trabzon, Artvin, Rize grubu da bize destek verecek" dedi.

'İŞVEREN BİZİMLE ARASINA BİR DUVAR ÖRMÜŞ GİBİ'
Enerji sektöründeki yüksek riske değinen 10 yıllık enerji işçisi Bilal Zora, "İş arkadaşlarımız elektrik direklerinin tepesinde hayatlarını kaybediyor ya da yaralanıyor. SGK iş kolumuz da değiştirilmiş, ağır ve tehlikeli iş statüsünden de çıkarılmışız. Asgari ücret arttı ancak biz onun da altında kaldık. İşveren telefonlarımıza cevap vermiyor. İşveren bizimle arasına bir duvar örmüş gibi. Bizi dikkate almaz bir tavırları var. Bize yanıt verilmesini istiyoruz. Bu şartlar altında bizleri asgari ücrete çalıştırmak istiyorlar ancak kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.