25 Nisan 2024 Perşembe

Gözaltıları protesto eden kayıp yakınlarına yine polis saldırısı

Cumartesi Anneleri 947 hafta açıklamasına polis saldırısı ve gözaltılara İHD önünde tepki göstermek isteyen kayıp yakınlarına yine polis saldırdı. Kayıp yakınları kalkanlarla ablukaya alınırken, gazeteciler ise darp edilerek uzaklaştırıldı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Cumartesi Annelerine Galatasaray Meydanının yasaklanmasına ilişkin "ihlal" kararına rağmen kayıp yakınları 6 haftadır çıkmak istedikleri Galatasaray'da saldırıya uğruyor, ters kelepçe işkencesiyle gözaltına alınıyor.

17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası programı kapsamında Cumartesi Anneleri 947 hafta açıklamalarını Galatasaray'da gerçekleştirmek isteyen kayıp yakınlarına bugün de polis saldırdı, 13 kişi ters kelepçe işkencesiyle gözaltına alındı.

OCAK: AİHM KARARINA RAĞMEN 6 HAFTADIR GÖZALTINA ALINIYORUZ
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde polis saldırısını protesto etmek isteyen kayıp yakınlarına bir kez daha polis saldırdı. Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak, kendilerine saldıran ve işkenceyle gözaltına alan polise şunları söyledi: "AİHM Kararına rağmen Anayasa Mahkemesinin, 'Cumartesi Anneleri gibi toplulukların kamuoyu oluşturmak için bir araya gelmeleri saygıyla karşılanmalıdır' demesine rağmen bizler 6 haftadır gözaltına alınarak ters kelepçeleniyoruz. Bunun nedenini öğrenmek istiyoruz.

OCAK'TAN POLİSE: HANGİ YASAĞA KARŞI ENGELLENİYORUZ
"Hepiniz bizi çok iyi tanıyorsunuz, Galatasaray'dan ve her yerden çok iyi tanıyorsunuz. Bugüne kadar bir insanın kılına dahi zarar vermeyen bizlerin, sizlerin de bilmesine rağmen bu kadar şiddete maruz kalmasının lütfen bir açıklaması olsun. Hangi yasağa karşı engellendiğimizi bilmek istiyoruz. Kaymakamlığın Valiliğin yaptığımız başvurulara cevap vermesini istiyoruz. Bunu yetkililerinize iletirseniz biz başvurularımıza sonuç alamadık, belki sizin kayıtlarınız sayesinde bir kayda ulaşırız."

Ocak'ın konuştuğu sırada polis susturmaya çalıştı. Gazeteciler alandan uzaklaştırılırken, kayıp yakınları ablukaya alındı.