20 Nisan 2024 Cumartesi

Gezi direnişinin 10. yılında Gezi şehitleri anıldı: Gururumuzdur

Gezi direnişinin 10'uncu yılında yüzlerce kişi Taksim MMO'da bir araya gelerek Gezi şehitlerini andı. Faşizmin seçimle değil devrimle yıkılacağı vurgusunun öne çıktığı eylemde Gezi'nin gurur olduğu ve mücadelenin süreceği vurgulandı.

Gezi direnişinin 10. yılında Gezi'de ölümsüzleşenler anıldı. Açıklamadan saatler önce çok sayıda kişi Taksim'de TMMOB Makine Mühendisleri Odası önünde bir araya geldi.

"Umutsuzluğa kapılma Gezi'yi hatırla" pankartının açıldığı bekleyişte; "Gezi'de destanlaşanlara selam olsun", "Yeni Geziler yaratacak faşizmi yeneceğiz", "Gezi direnişinin 10. yılında yeni ayaklanmalarla zafere", "Karanlık gider Gezi kalır" dövizleri ile Gezi şehitleri ve Gezi tutsaklarının fotoğrafları taşındı.

Gezi şehitlerinin isimlerinin sayıldığı bekleyişte "yaşıyor" yanıtının ardından "Gezi'de düşene dövüşene bin selam" sloganı atıldı.

TMMOB önünde buluşan çok sayıda kişi "Her yer Taksim her yer direniş", "Direne direne kazanacağız", "Gezi tutsakları onurumuzdur", "Seçimle değil devrimle gidecekler", "AKP'den hesabı gençlik soracak", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Faşizmi sokakta yeneceğiz" sloganlarıyla bir araya geldi.

BİR ARADA OLMA KARARLILIĞIMIZ SÜRÜYOR'
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekillerinin Oya Ersoy ve Musa Piroğlu, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Antep Milletvekili Sevda Karaca, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Şeker ile çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütünün katıldığı anmada sık sık Gezi tutsaklarına özgürlük istendi. 

"Acil demokrasi ve adalet! Karanlık gider Gezi kalır" pankartının açıldığı eylemde en önde Gezi şehitlerinin aileleri yer aldı. On binlerce kişinin hükümetin politikaları sonucu katledildiği 6 Şubat depremleri hatırlatıldı. Gezi'nin de bir deprem toplanma alanı olduğuna dikkat çekilerek mücadelenin süreceği belirtildi.

Esin Köymen basın metnini okudu. Gezi direnisinden onur duyduklarını vurgulayan Köymen, ötekileŞtirme politikalarına rağmen Gezi'nin "Bir aradayız, buradayız, burada olmaya devam edeceğiz" kararlılığının sürdüğünü kaydetti.

'KARANLIK GİDER GEZİ KALIR'
"Karşı olmak pasif bir tutum değil bizler için aktif bir tavırdır" diyen Köymen, devletin tüm imkânlarının iktidar adına kullanıldığı, dünya tarihinin gördüğü en adaletsiz seçimlerinden birinden çıkan sonuç karşısında umutsuzluğa kapılmayacaklarını söyledi. 

Köymen, şöyle devam etti: "Aksine, eşitlik özgürlük ve adalet için tüm farklılıklarımızla Gezi’de olduğu gibi birbirimizin elinden tutmakta inat ediyoruz. Gezi’de kapısını araladığımız o coşkulu, heyecanlı, bir arada, umutlu, paylaşımcı, dirençli 'bir başka dünya' için mücadele etmeye devam ediyoruz. Bilsinler ki bizim pusulamız Gezi’dir. İnsanca, özgür, adil, refah içinde, demokratik bir yaşam talebimiz ve hak arayışımız hep sürecek. Onuncu yaşında da, Gezi’yi hep genç kılan, bizi hep ayakta tutan, tüm hayallerimiz gerçek olana kadar dilimizden düşmeyecek olan sloganıyla anıyoruz Gezi Direnişini ve bu sloganla karşılıyoruz önümüzdeki dönemi. Bu daha başlangıç, mücadeleye devam. Bu gurur hepimizin. Karanlık gider Gezi kalır."

Açıklama sloganlarla sona erdi. Sokağın iki başına da kurulan polis barikatından kitle teker teker çıkarıldı.

KALDIRAÇ TAKSİM MEYDANI'NA ÇIKTI
Öte yandan "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganıyla Taksim Meydanı'na çıkan Kaldıraç üyeleri işkenceyle gözaltına alındı.