4 Mayıs 2024 Cumartesi

Gazi Mahallesi'nde çocuk istismarcısı Azmi Savi protesto edildi

12 yaşındaki çocuğu istismar eden ve çocuğu "yalan söylemekle" suçlayan, delilleri karartan Gazi Mahallesi'ndeki Aziz Gıda'nın sahibi Azmi Savi protesto edildi. Sultangazi Kadın Dayanışması, Aziz Gıda'yı boykot etmeye, Azmi Savi'yle sosyal ilişkileri kesmeye çağırdı. Çocuk istismarına, kadın katliamına, gençlerin yozlaşmasına karşı mücadeleyi sürdüreceklerini kaydeden kadınlar, başta kadınlar olmak üzere Gazi Mahallesine örgütlenme çağrısı yaptı. 

İstanbul Sultangazi Mahallesi'nde bulunan Aziz Gıda'nın sahibi Azmi Savi, 16 Nisan günü 12 yaşındaki bir çocuğu istismar etti. Çocuğun maruz kaldığı istismarı ailesine anlatmasının ardından olay ortaya çıkınca Azmi Savi de her istismar failinin bilindik savunmasıyla, "çocuktur, yanlış anlamıştır" iddiasında bulundu. Ailenin olayın peşini bırakmamasıyla gözaltına alınan Savi, kadın katili ve çocuk istismarcılarından yana olan yargı tarafından serbest bırakıldı. 

Mahallede sık sık yaşanan kadına yönelik şiddet, kadın cinayeti ve çocuk istismarına karşı mücadele yürüten Sultangazi Kadın Dayanışması Azmi Savi'yi teşhir etmek için Aziz Gıda'nın önünde eylem çağrısı yaptı. Çocuk istismarı faili Azmi Savi'yi serbest bırakan yargı, eylemin duyurusun yapan mahalle muhtarı Ümit Doğan'ı gözaltına almış, akşama doğru bırakmıştı. 

KADINLAR POLİS ENGELİNİ YOK SAYDI
Akşam saatlerinde Sultangazi Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla çok sayıda kadın ve mahalle sakini Aziz Gıda'nın önünde bir araya geldi. Eylemden uzun zaman önce Aziz Gıda'nın önü polis ablukasına alındı. Polis kadınların Aziz Gıda'nın önünde eylem yapmasını, "işyerini korumak zorundayız" diyerek engellemeye çalıştı. Ancak kadınlar duruma itiraz etti, bir çocuğun istismara uğradığını korunması gerekenin fail ve onun işyeri olmadığının altını çizen kadınlar karşısında polis geri adım atmak zorunda kaldı. 

'KADINLARI DEĞİL ÇOCUK İSTİSMARCILARINI ENGELLE'
"Çocuk istismarcılarını değil, çocukları koruyun" pankartının açıldığı eylemde, "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Çocuk istismarına aklama önle", "Çocuk istismarı politiktir", "Çocuk istismarına sessiz kalma", "Çocuklar susmuyor haykırıyor" dövizleri taşındı. Eylemde sık sık, "Susma haykır, çocuk istismarına hayır", "Kadınları değil çocuk istismarcılarını engelle", "Çocuk istismarı politiktir", "Çocuk beyanı esastır" sloganları atıldı. 

'POLİS ÇOCUĞU KORUMAK YERİNE AZİZ SAVİ'Yİ KORUMAYA ÇALIŞTI'
Burada yapılan konuşmada devletin Gazi Mahallesi'ne yönelik saldırılarına dikkat çekildi. Kadınların katledildiği, uyuşturucu ve çeteler aracılığıyla mahalledeki gençlerin zehirlendiği, çeteler arası çıkan çatışmalarda çocukların yaralandığı, katledildiği kaydedilen konuşmalarda, "Bugün bir kez daha kolluğun kimi koruduğunu gördük burada. Azmi Savi bir çocuğu istismar etti ama polis çocuğu korumak yerine burada Azmi Savi'ye ait Aziz Gıda'yı korumaya çalıştı. Biz bunu kabul etmiyoruz" denildi. 

İstanbul Sözleşmesi'nden bir gece de çıkılarak, 6284 sayılı yasaya saldırarak kadın katillerini, çocuk istismarı faillerini cezasızlık politikalarıyla ödüllendirenlere karşı mücadeleyi yürüteceklerini kaydeden kadınlar; mahalle halkına özellikle kadınlara örgütlü mücadeleyi yükseltmeye çağırdı. 

ÇOCUĞUN AİLESİNE 'BİZ GÜÇLÜYÜZ, BİR ŞEY YAPAMAZSINIZ' TEHDİDİ 
Basın metnini okuyan Filiz Ok, Aziz Gıda'nın sahibi Azmi Savi'nin istismar suçunu reddettiğini hatırlattı. Çocuğun ailesini 17 Nisan'da markete giderek kamera kaydına bakmak istediği ancak kayıtların bozuk olduğunun iddia edildiğini kaydeden Ok, "Israrcı olan ailemize türlü bahaneler üreterek görüntüler izletilmemiş, verilmemiştir. Yetmezmiş gibi bir de Azmi Savi'nin oğlu ailemize para teklif ederek 'aramızda çözelim bu işi uzatmayalım' teklifinde bulunmuştur. Duruma tepki gösteren ailemize, 'siz bize bir şey yapamazsınız, biz güçlüyüz' diyorlar. Ailemizin durumla ilgili suç duyurusunda bulunmasının ardından Aziz Gıda'nın sahibi Azmi Savi gözaltına alınıyor, nöbetçi mahkemeye çıkarılıyor ve serbest bırakılıyor" dedi. 

'AZİZ GIDA'YI BOYKOT EDELİM, AZMİ SAVİ'YLE İLİŞKİMİZİ KESELİM'
Azmi Savi gibi istismar faillerinin kimlere güvendiğini çok iyi bildiklerinin altını çizen Ok, "Mahallemizde kadınlara şiddet uygulayanlara, çetelere, çocuk istismarcılarına geçit vermeyeceğiz. Biz Gazi Mahallesinde yaşayanlar olarak bu duruma sessiz kalmayacağız. Mahallemizde çocukların, kadınların, gençlerin güven içinde yaşamasını istiyoruz. Cezasızlık politikaları ile serbest bırakılan bu failin hiçbir şey olmamış gibi mahallemizde yaşamasını istemiyoruz. Mahalle halkımıza, esnafımıza çağrı yapıyoruz; gelin mahallemize, çocuklara, kadınlara karşı suç işleyenlerle ilişkimizi keselim, sosyal ilişkilerimizi keselim. Alışveriş yapmayalım. Mahallemizde yaşayan tüm çocuklar için bunu yapalım. Çocuktur anlamamıştır, yalan söylemiştir demelerine işledikleri suçun üstünü örtmeye çalışmalarına ortak olmayalım. İzin vermeyelim. Sadece mahallemizde değil her yerde çocuk istismarı artıyor ses çıkaralım. Çocuk susmaz haykırır, biz de haykıralım. Azmi Savi'ni yargılanması için adalet mücadelemizi sürdürmekten asla vazgeçmeyeceğiz., durumun takipçisi olacağız. Tüm mahalle halkını, durumu protesto etmeye ses çıkarmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.