3 Mayıs 2024 Cuma

Gazetecilerin "Redhack" davası ertelendi

Redhack tarafından yayınlanan Bakan Berat Albayrak'ın e-maillerini haber yaptıkları için yargılanan 6 gazetecinin duruşması ertelenirken, gazeteci Çelik hakkında daha önce Diyarbakır'da hazırlanan ve takipsizlik kararı verilen dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verdi.
Redhack tarafından yayınlanan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın e-maillerini haber yaptıkları için yargılanan 6 gazetecinin duruşması İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Tutuksuz yargılanan gazeteciler Derya Okatan, Tunca Öğreten, Mahir Kanaat ve Eray Saygın'ın hazır bulunduğu duruşmaya, Ömer Çelik ile Metin Yoksu SEGBİS ile bağlandı. Duruşma, savcının mütalaasını okuması ile başladı.
 
ÇELİK'İN TAKİPSİZLİK İLE SONUÇLANAN DOSYASI İSTENDİ
 
Adli kontrol kararlarının devamına ve bilirkişi raporlarının beklenilmesini isteyen savcı, gazeteci Çelik hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan ve takipsizlik kararı verilen dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesini talep etti. Savcı, takipsizlik verilen soruşturma dosyasının yeni delil mahiyetinde olduğunu ve ilgili sulh ceza hakimliğinden takipsizlik kararının kaldırılmasını istedi.
 
DURUŞMADAN VERASET TUTULMALARINI TALEP ETTİLER
 
Ardından Tunca Öğreten söz alarak, el konulan dijital materyallerinin iadesini isteyerek, yurtdışı yasağının kaldırılmasını talep etti.
 
Derya Okatan da "Gazetecilik yaptığımız için tutuklandık. Gazetecilik yargılanıyor burada" dedi.
 
Ardından söz alan gazeteci Ömer Çelik, "Mesleki faaliyetlerimizden kaynaklı SEGBİS ile duruşmaya katılmamız bile engelleniyor. Duruşmadan vareste tutulmak istiyorum" dedi.
 
Metin Yoksu ise duruşmadan vareste tutulmak istendiğini ve dijital materyallerinin iadesini talep etti.
 
Avukatların savunmasının ardından tekrar söz alan savcı, gazeteci ve avukatlarının tüm taleplerinin reddini talep etti.
 
SAVCININ TALEPLERİ KABUL EDİLDİ
 
Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, adli kontrol hükümlerinin devamına karar verdi. Dijital materyallere ilişkin bilirkişi raporunun beklenilmesine karar veren heyet, savcının gazeteci Çelik hakkında takipsizlik kararı verilen dosyaya dair talebini kabul ederek, dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verdi. Duruşma 16 Nisan'a ertelendi.