18 Mayıs 2024 Cumartesi

Gabonlu Dina'nın katledilmesine ilişkin 2. duruşma yarın

Katledilen Gabonlu Dina'nın öldürülmesine ilişkin görülen dava sürüyor. Dina'nın  katledilmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen cinayet hala aydınlatılmazken, 24 Ocak'ta 2. duruşma Karabük Adliyesinde görülecek. Dina İçin Feministler Dava Takip Grubu, katliamın üstünün örtülmek istendiğinin altını çizerek kamuoyuna davayı takibe çağırdı.

26 Mart 2023 yılında cansız bedeni Filyos çayında bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Jeannap Danys Dinabongho'nun katledilmesine ilişkin davanın ikinci duruşması 24 Ocak'ta Karabük Adliyesinde görülecek. Dina'nın katledilmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti ancak cinayet hala aydınlatılmadı. Delillerin toplanmasındaki ihmaller ve esaslı eksiklikler nedeniyle yetersiz bir iddianameyle sonuçlanan ve "gizlilik" kararı getirilerek  yürütülen soruşturma yedi ay sürdü.

Dina'nın önce intahar ettiği öne sürüldü, ardından "şüpheli ölüm" olarak lanse edildi. Soruşturma sürecinde çok sayıda kişinin sorgusu alındı yalnızca Dursun Acar tutuklandı.

ACAR, DİNA'YI YOL BOYU TAKİP ETTİĞİNİ İDDİA ETMİŞTİ
26 Mart 2023 yılında görülen ilk duruşmada Acar, kadın katillerinin bilindik savunmasını yaptı. "Kendini savunamayacak durumda olan kişiyi suçu gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "cinsel istismara teşebbüs" suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Dursun Acar, SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Acar, duruşmada verdiği savunmasında Dina'yı tanımadığını ancak Filyos yolu boyunca takip ettiğini söyledi. Ayrıca Acar, polisleri aradığını iddia etse de telefon incelemesinde aramadığı ortaya çıktı. Mahkeme başkanının "Neden karakola haber vermedin" sorusuna Acar, "Polisi aramak aklıma gelmedi" yanıtını verdi. Avukatlar ayrıca, olay yerinde keşif yapılması talebinde bulundu. Mahkeme, Acar'ın tutukluluk halinin devamına karar verirken, duruşmayı 24 Ocak'a erteledi.

KARABÜK ADLİYESİNE ÇAĞRI
Davada tek bir kişinin yargılanarak diğer şüpheliler hakkında  takipsizlik kararı verilmesinin, gerçeklerin açığa çıkmasını önlemek amaçlı olduğunu kaydeden Dina İçin Feministler Dava Takip Grubu, şu çağrıyı yaptı: "Patriyarkanın beslediği erkek şiddeti karşımıza türlü görünüm biçimlerinde çıkıyor; ‘şüpheli ölüm', ırkçılık, göçmen düşmanlığı, çoğu kez de kadın düşmanlığı. Dina'nın davası feministlere emanet demiştik. Sözümüzün arkasındayız. Gerçekler açığa çıkana ve dosyadaki tüm karanlık noktalar aydınlatılana kadar da bu davanın peşini bırakmayacağız. Bizler unutmuyoruz ancak basın emekçilerinin de Dina'nın davasına sahip çıkmasını, unutturmamasını ve Dina için adaletin sesi olmasını istiyoruz. Tüm basın emekçilerini 24 Ocak saat 09.30'da Karabük Adliyesine bekliyoruz. Dayanışmayla."