25 Nisan 2024 Perşembe

G7'den Rusya'ya yeni yaptırım kararı

G7 zirvesinde bir araya gelen liderler Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanmasını kararlaştırdı.

Japonya'nın Hiroşima kentinde başlayan G7 zirvesinde, Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanması kararlaştırıldı. Yapılan açıklamada, "G7 olarak Rusya'yı savaş makinesini destekleyen teknoloji, endüstriyel teçhizat ve hizmetlerden mahrum bırakacağız" denildi.

Yeni yaptırımlarla "savaş alanında Rusya için hayati önem taşıyan" teçhizatın ihracı sınırlandırılacak, Rusya'ya savaşta yardım etmekle suçlanan gruplar doğrudan hedef alınacak.

G7 liderleri Ukrayna'ya ise mali, insani, askeri ve diplomatik destek sözü verdi.

Liderler ayrıca Rusya'dan, Ukrayna'nın uluslararası toplumca tanınan tüm topraklarından "derhal, tamamen ve koşulsuz" geri çekilmesini istendi. Sonuç bildirgesinde ayrıca şu ifade yer aldı: "Ukrayna'ya sarsılmaz desteğimiz sürecek. Rusya'nın yasa dışı, haksız ve nedensiz şekilde saldırarak başlattığı savaşta, Ukrayna'nın yanında olacağız."

G7 zirvesi üç gün sürecek.

ZELENSKY DE DAVET EDİLDİ
Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky de zirveye davet edildi. Zelensky'nin, Suudi Arabistan'daki Arap Birliği zirvesine katıldıktan sonra Pazar günü Hiroşima'ya geçerek zirveye katılması bekleniyor.

G7 zirvesinde Ukrayna savaşı dışında diğer gündem maddeleri iklim değişikliği, küresel ekonominin durumu, enflasyon ve gıda güvenliği olacak. Gelişmekte olan ülkeler grubu G7; ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Kanada ve Japonya'dan oluşuyor.

Rusya, daha önce G8 diye bilinen gruptan, 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi sonrası çıkarılmıştı.