18 Nisan 2024 Perşembe

Fransa'da su eyleminde on binlerce kişi polisle çatıştı

Fransa'nın Deux-Sèvres bölgesine yapılmak istenen su rezervuarına karşı eylem yapan on binlerce kişi polis ve jandarmayla çatıştı. Polisin gaz bombalı saldırısına kitle havai fişek, molotof kokteyli ve taşlarla karşılık verdi. Polis ve jandarma araçlarını yaktı.

Fransa'nın Deux-Sèvres bölgesinde tarım arazilerini sulamak için yapılmak istenen su rezervuarı inşasına karşı on binlerce kişi bir araya geldi.

Sainte-Soline kırsalındaki inşaat alanında toplanan kitleye polis ve jandarma gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırıya havai fişekler, molotof kokteyli ve taşlarla direnen kitle, polis ve jandarma araçlarını ateşe verdi.

Bassines Non Merci kolektifinin düzenlediği eyleme katılanlar, yeraltı suyunun pompalanmasıyla çalışan cihazların, intansif tarım sulamasına yönelik tasarlandığı, büyük çiftlikleri destekleme amacı taşıdığını ve su kaynaklarının gasp edilmesinin bir biçimi olduğunu belirterek inşaatın durdurularak tarım arazisinin terk edilmesini istiyor.

Su rezervuarı inşasına karşı daha önce çok sayıda sabotaj, sökme ve imha etme eyleminin yanı sıra Ekim ayında kitlesel eylemler düzenlenmişti. Dün ve önceki gün bir kez daha Sainte-Soline kırsalındaki inşaat alanında toplananlar polisle çatıştı. Çatışmada en az 200 kişinin yaralanırken, Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, çatışmada yaralanan bir polis ile bir eylemcinin durumunun kritik olduğunu açıkladı. Bakan önceki gün gerçekleşen eylemde polisin 12 kişiyi gözaltına aldığını da söyledi.

3 binden fazla polis ve jandarmanın eylemi engellemek için konuşlandırıldığı Sainte-Soline kırsalındaki eyleme katılan Earth Uprisings kolektifinin bir üyesi, "Amaç, inşaat alanını durdurmak için havzaya yaklaşıp etrafını çevrelemek" dedi.