15 Mayıs 2024 Çarşamba

Fransa'da Macron yasalarına karşı grev ve eylem

Fransa'da CGT, FO sendikaları ve öğrenci birliklerinin çağrısıyla düzenlenen 24 saatlik grevde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un reform programı ve sermaye yanlısı politikaları protesto ediliyor. Fransa'da 100'den fazla noktada eylem yapıldı.
Fransa'nın en büyük sendikalarından Genel İş Konfederasyonu (CGT), Solidaires, Force Ouvrieres (FO) gibi örgütlerin çağrısıyla ülke genelinde 100'den fazla noktada gösteri ve yürüyüşler düzenlendi. Eylemlere lise öğrencileri, işçiler, memurlar ve emekliler başta olmak üzere birçok sektörden on binlerce kişi katıldı.
 
Grev yapan sendikalar, Macron'un yalnızca ekonomi politikalarını değil "toplumun dokusunu bozan" ideolojik politikalarını da protesto ettiklerini belirtti.
 
Macron'un sermaye yanlısı politikalarının "en güçsüz, en kırılgan ve en yoksul" olana saldırı anlamına geldiğini belirten sendikalar, yeni reformlarla "dayanışmayı ve sosyal adaleti baltalayan bir bireyselleştirme mantığı "nın yerleştirilmeye çalışıldığını söyledi.
 
TÜM SEKTÖRLER GREV VE DİRENİŞE DEVAM MESAJI VERDİ
 
Paris'te düzenlenen yürüyüşte 50 bin kişi katıldı ve "eğitime, işe, kamu hizmetlerine ve emekliliğe ücretsiz erişim" talebi öne çıktı. Sağlıkçılar; kamu hizmetini kırmak isteyenlere karşı cevap sokaklardır diyerek hükümete tepkisini gösterdi. Genel grev çağrılarının yapıldığı eylemde demiryolu işçileri ikinci raunt savaşımız başlayacak diyerek grev sinyali verdiler.
 
Eylemde yerlerini alan emekliler eriyen ücretlerinden sorumlu olan devlet politikalara karşı öfkelerini dile getirdiler.
 
Montparnasse Meydanı'ndan İtalya Meydanı'na yürüyen göstericilere polis göz yaşartıcı gaz ve cop kullanarak müdahale etti. 2 kişinin yaralandığı olaylar nedeniyle 4 kişi gözaltına alındı.
 
ÖGRENCİLERDEN BLOKAJ EYLEMLERİ
 
Paris'teki Sorbonne Üniversitenin Tolbiac Kampüsü'nde yaklaşık 20 öğrenci tarafından yerel saatle 07.30 ile 10.00 arası blokaj eylemi yapıldı. Fransa'nın Rennes, Lyon ve Montpellier kentlerindeki üniversitelerde de buna benzer eylemler yapıldı.
 
CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez, basına yaptığı açıklamada, hükümetin reform politikalarını eleştirerek, "Artık kadınların erkekler kadar maaş aldığı dönem geldi. Macron, iş dünyasını bilmiyor" dedi.
 
Enerji şebekesi operatörü RTE'nin verilerine göre grev, Fransa'daki üç nükleer reaktörde ve bir kömür santralinde elektrik üretiminde 2,8 jigavatlık düşüşe neden oldu. Enerji istasyonlarında üretimin bu akşam yeniden başlaması bekleniyor.
 
Fransa'da son dönemde hükümetin reform politikalarına karşı grev ve gösteriler arttı. Özellikle mayıs ve haziranda ülke genelinde düzenlenen grev ve gösterilere milyonlarca kişi katılmıştı.