29 Mart 2024 Cuma

Fransa'da işçiler lüks tüketim şirketini işgal etti

Fransa'da emeklilik düzenlemesinin Anayasa Konseyi'nde görüşülmesi öncesi işçi ve emekçiler bir kez daha genel grevdeydi.

Fransa'da emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkartan yasa düzenlemesinin Ulusal Anayasa Konseyi'nde görülmesi öncesi işçi ve emekçiler 12'nci kez genel greve çıktı. Grevde ülkenin dört bir yanında işçi ve emekçilere sokaklara dökülürken, Sud Rail sendikasına bağlı işçiler ve sendikacılar dünyanın en büyük lüks tüketim ürünleri şirketlerinden biri olan LVMH'nin başkent Paris'te bulunan genel merkezini işgal etti. Meşalelerle yakarak işgal eylemi başlatan işçiler, bir süre sonra eylemi sonlandırdı. İşçiler, "Emeklilik maaşları için mi para arıyorsunuz? Milyarderlerin cebinden alın" ifadelerini kullandı.

İşçiler ayrıca Ren nehrinde ve pek çok otobanda trafiği kesti. İçişleri Bakanlığı, eylemlere ülke çapında 380 bin, Paris'te 42 bin kişi katıldı. Polis, bazı noktalarda biber gazıyla saldırırken, işçi ve emekçiler taş atarak direndi.

İşçi ve emekçiler, düzenlemenin geri çekilmesini veya referanduma götürülmesini istiyor. Genel Emek Konfederasyonu (CGT) Başkanı Sophie Binet, yasayı geri çekmekte kararlı olduklarını ve grevlerin son bulmayacağını söyledi.