28 Mart 2024 Perşembe

Fransa'da 'emeklilik reformu' kabul edildi

Fransa'da emeklilik yaşını 64'e çıkaran yasa tasarısı Meclis'te oylanmadan geçti.

Fransa'da muhalefetin "emeklilik reformu"na ilişkin hükümete karşı meclise sunduğu ikinci ortak gensoru önergesi reddedildi.

10 Ocak'tan bu yana ülkede işçi ve emekçileri sokağa döken emeklilik reformunun meclis onayı gerekmeksizin yürürlüğe konması için Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 16 Mart'ta bir yasa tasarısının meclis onayı gerekmeksizin yürürlüğe konmasını sağlayan Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını kullanacağını duyurmuştu.

Muhalefet kanadı "emeklilik reformu"nun onaylanmadan geçmesi için yetki kullanılmasına karşı Ulusal Meclis'e gensoru önergesi verdi. Önergenin reddedilmesiyle emeklilik yaşını kademeli olarak 64'e çıkaracak yasa tasarısı Ulusal Meclis'te oylanmadan geçti.

Tasarının yürürlüğe girmesi için Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.

Emeklilik yaşını kademeli olarak 64'e çıkaracak yasayla bir kişinin 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmesi için 43 yıl boyunca prim ödemiş olması gerekecek.

EYLEMLER DEVAM ETTİ
Tasarının kabul edilmesiyle birlikte halk bir kez daha sokağa döküldü. Paris, Marsilya, Bordo, Nantes ve Amiens başta olmak üzere birçok kentte düzenlenen eylemlerde polis saldırısına rağmen direniş sürdü.

Sendikalar ise 23 Mart'ta grev kararı aldı.