25 Nisan 2024 Perşembe

Fransa'da emeklilik düzenlemesi onaylandı

Fransa'da halkın büyük öfke duyduğu emeklilik düzenlemesi onaylandı. Halk, Anayasa Konseyi'nin kararı sonrası sokaklara döküldü.

Fransa'da aylardır milyonlarca kişinin tepkisini toplayan emeklilik düzenlemesi, Ulusal Anayasa Konseyi tarafından onaylandı. Konseyin verdiği onay sonrası yasa Emmanuel Macron tarafından imzalanarak Resmi Gazete'de yayınlandı.

Konsey, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64'e çıkaran maddesini onaylarken; reforma ilişkin 6 maddeyi tamamen veya kısmen reddetmişti. Reformun yasalaşmasıyla ülkedeki emeklilik yaşı, kademeli olarak 2030'a kadar 64'e çıkacak.

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisinin lideri Jean-Luc Melenchon, "Macron, gece Fransa'nın tamamının gözünü korkutmak istedi. Hayat hırsızı!" ifadelerini kullandı. Melenchon, Macron'un bu adımını "absürt bir kibir gösterisi" olarak niteledi.

Yeşiller (EELV) Partisi Ulusal Sekreteri Marine Tondelier ise, reformun gece yasalaştırılmasının provokasyon olduğu yorumunu yaptı.

Genel Emek Konfederasyonu'ndan (CGT) yapılan yazılı açıklamada, Macron'un bu adımıyla, reformu istemeyen milyonlarca insanı hor gördüğü yorumunda bulunuldu. Öte yandan sendikalar Macron'un salı günü Elysee Sarayı'nda görüşme teklifini reddederek hükümetle 1 Mayıs'a kadar görüşmeyeceklerini belirmişti.

Konseyin kararına tepki yağdıran halk başkent Paris başta olmak üzere pek çok kentte sokaklara indi.

Paris'te belediye binasının önünde toplanan halk, "Paris ayağa kalk" sloganlarıyla kentte yürüyüş düzenledi. Polis halka biber gazı ve copla saldırdı, en az 112 kişi gözaltına alındı. Nantes'de de halk valilik binasına cam şişeler fırlattı, polisle halk arasında çatışmalar yaşandı. Rennes'de ise sokağa dökülen halk bir karakolu ateşe verdi.