15 Mayıs 2024 Çarşamba

Fransa'da emekliler çok sayıda kentte gösteri düzenledi

Fransa'da 9 sendika ve 6 derneğin çağrısıyla binlerce emekli, ülke genelinde emeklilikte planlanan düzenlemeye karşı eylem yaptı.
Fransa'da, sendikaların (CGT, FO, CFTC, CFE-CGC, FSU, Solidaires, FGR, LSR et UNRPA) ve derketlerin çağrısıyla binlerce emekli, ülke genelinde emeklilikte planlanan düzenlemeye karşı eylem yaptı.
 
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u uygulamaya koyduğu zorunlu kesintilere karşı çıkan ve maaşlara zam talebinde bulunan, 9 sendika ve 6 derneğin çağrısıyla bir araya gelen emekliler, bu yıl dördüncü defa düzenlenen Ulusal Eylem Günü'nde sokaklara çıktı.
 
Başkent Paris'te Opera Meydanı'nda bir araya gelen 15 bin emekli Macron ve hükümetinin politikalarına karşı sendikalar pankart, döviz ve attıkları sloganlarla République Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş boyunca kortejlerden "Gençler geleceksiz, yaşlılar sefalet içinde, böyle bir toplum istemiyoruz", "Emeklilik haktır", "Macron elini emeklilerden çek", "Emekliliğimi haysiyetle yaşamak istiyorum", "Puanla emekliliğe hayır" sloganları atıldı.
 
Yürüyüşe katılan sendika temsilcileri ve emekliler, Cumhurbaşkanı Macron'un seçim vaatleri arasında bulunan ve çalışanların sigorta ödemelerini hafifletmek için genel katkı ödeneği adıyla 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe konulan kesintileri protesto etti.
 
Ekonomik durumun gittikçe kötüye gittiği ve hayat pahalılığından en çok etkilenen kesimin emekliler olduğu vurgulanan konuşma ve sloganlarla yapılan yürüyüşe, çevredekiler de destek verdi.
 
Ses araçlarından yapılan ajitasyonlarda Macron'un sermayeye vergi ve sosyal kesintilerde yaptığı indirimlere değinildi. Kitle hükümetten "reform" paketini geri çekmelerini isteyerek iyi bir yaşam için işçi ücretlerinin ve emekli maaşlarının yükseltilmesi, eğitim, sağlık, barınma, toplu taşıma ücretlerinde indirim, sosyal faaliyetler gibi alanlara daha fazla bütçe ayrılmasını talep etti.
 
Daha önce 3 kez düzenlenen ulusal çapta yürüyüş ve protestolarda hükümet ve cumhurbaşkanının seslerini duymadığını belirten emekliler, kesintilerin iptal edilmesi ve emekli ücretlerinin yeniden düzenlenmesi talebini yenilediler.
 
Macron hükümet emekli maaşlarında 2019-2020 yılı için yüzde 0,3 zam yapılacağını açıklarken normalde yapılması gereken zam oranı yüzde 1,1 ila yüzde 1,5 arasında olması gerekiyor. Sendikalar yeni yasa ile emekli maaşlarında ki düşüşün kadın erkek ücretlerinde de eşitsizliği daha da derinleştireceğini belirttiler.
 
Benzer gösteri ve yürüyüşler, başkent Paris'in yanı sıra Lyon, Marsilya, Bordeaux, Strazburg ve Lille başta olmak üzere çok sayıda kentte yapıldı.
 
Sendika ve dernekler yaptıkları açıklamada 5 Kasım günü yapacakları ortak toplantında durum değerlendirmesi yaparak eylemlerin devam edeceği mesajını verdiler.
 
Fransa genelinde geçen yıl 15 Mart'ta ülke genelinde yapılan eylemlere 200 bin emekli katılmıştı.