26 Nisan 2024 Cuma

Fransa halkı Macron'a tepki gösterdi

Ulusa sesleniş konuşmasında emeklilik düzenlemesini savunan Macron'a tepki gösteren halk, pek çok şehirde sokaklara çıkarak polisle çatıştı.

Fransa'da emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran düzenlemenin resmen onaylanması sonrası Macron halka seslendi. Düzenlemenin gerekli olduğunu savunan Macron, "Herkesin emekliliğini garanti altına almak için bu değişikliklere ihtiyaç vardı" dedi. Macron, daha fazla çalışmanın tüm ülke için daha fazla "refah" oluşturacağını savundu.

Macron'un ulusa seslenişi sonrası halk başkent Paris ve birkaç kentte sokaklara döküldü. Macron'un açıklamalarına tepki gösteren halk, birçok noktada çöp konteynerlerini devirerek ateşe verdi. Tencere ve tavalarla sokaklara çıkan binlerce kişi, Lyon, Rennes, Marseille, Nantes ve Bordeaux gibi şehirlerde de yürüyüşler düzenledi. Paris'te polis halka biber gazıyla saldırdı. Birkaç noktada da polisle halk arasında çatışmalar olduğu kaydedildi.

Ülkenin en büyük sendikası Fransız Demokratik Emek Konfederasyonu'nun (CFDT) başkanı Laurent Berger, Macron'un konuşmasının "bomboş" olduğunu söyledi ve Macron'un halkın öfkesine cevap olamadığını kaydetti.