18 Mayıs 2024 Cumartesi

Fransa Filistinli cerrahın ülkeye girişini engelledi

Senatoda, "Fransa'nın Filistin'de uluslararası hukukun uygulanmasındaki sorumluluğu"na ilişkin bir etkinliğe katılmak üzere Fransa'ya gelen Filistinli cerrah Ebu Sitte'nin ülkeye girişi engellendi. Siyonist İsrail rejiminin Gazze saldırılarının ardından 40 gün Filistin'de görev yapan Ebu Sitte'nin Nisan ayında da Almanya'ya girişi engellenmişti.

Filistinli cerrah Gassan Ebu Sitte'nin, Almanya'nın hakkında verdiği Avrupa'ya giriş yasağı bahane edilerek Fransa'ya girişi engellendi.

İskoçya'da bulunan Glasgow Üniversitesinin Filistinli rektörü, cerrah Gassan Ebu Sitte, Fransız Parlamentosunun üst kanadı olan Senatoda, "Fransa'nın Filistin'de uluslararası hukukun uygulanmasındaki sorumluluğu"na ilişkin bir etkinliğe katılmak üzere Fransa'ya geldi.

Fransa'nın başkenti Paris'te Charles de Gaulle Havalimanına gelen Ebu Sitte, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, "Fransa'ya girmemi engelliyorlar. Bugün Senatoda konuşma yapmam gerekiyor. Almanların Avrupa'ya girişime 1 yıl yasak getirdiklerini söylüyorlar" diye duyurdu. Ebu Sitte, Avrupa'nın Filistin halkına yönelik soykırım saldırılarına tanık olanları susturduğunu, İsrail'in bu tanıkları hapiste öldürdüğünü vurguladı.

ENGELLEME PARİS VE LONDRA'DA PROTESTO EDİLDİ
Fransa'ya giremeyen Gassan Ebu Sitte, engelleme üzerine İngiltere'nin başkenti Londra'ya döndü.

Ebu Sitte'nin Fransa'ya girmesinin engellenmesi Paris'te protesto edildi. Ebu Sitte'ye destek amacıyla Paris'teki Charles de Gaulle Havalimanı'nda toplanan kitle, Filistin bayrakları taşıdı, "Macron istemese de Filistin ve öldürülenlerin onuru için buradayız" sloganını attı.

Ebu Sitte'ye destek amacıyla havalimanına gelen Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Milletvekili Arnaud Le Gall, Ebu Sitte'nin İngiltere ve Lübnan'ın en prestijli üniversiteleri ve hastanelerinde eğitim verdiğini hatırlattı. Filistinli cerrahın savaş hekimliği ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları konusundaki analizlerinin güvenilirliği nedeniyle farklı basın kuruluşlarına röportaj verdiğini belirten Le Gall, Ebu Sitte'nin savaşlarda yaralanan çocukların tedavisi için mücadele verdiğini dile getirdi.

Ebu Sitte'nin ülkeye alınmaması Fransa'nın Londra Büyükelçiliği önünde de protesto edildi. Londra'nın South Kensington bölgesindeki büyükelçilik önünde toplanan grup, Fransa'nın sınır dışı kararı ve İsrail'e verdiği desteğe tepki gösterdi.

FRANSA PARLAMENTOSUNDA SİTTE'YE DESTEK
Senatoda düzenlenen etkinliği organize eden Yeşiller Partisi (EELV) Senatörü Raymonde Poncet Monge, X hesabından yaptığı açıklamada, Ebu Sitte'nin Fransa'ya girişinin engellenmesini "utanç verici" olarak nitelendirdi, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'e bu konuda ne yapmayı planladığını sordu.

Muhalefetten Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Milletvekili David Guiraud X hesabından yaptığı açıklamada, Ebu Sitte'nin siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik katliamlarına tanıklık ettiğini ve bu tanıklıklarını anlatacağını belirtti. Havaalanından geri çevrilmesine tepki gösteren Guiraud, "Fransa, Gassan Ebu Sitte'yi ağırlamalı" dedi.

LFI Milletvekili Thomas Portes da, "Soykırım destekçileri, İsrailli savaş suçlularının yaptığı dehşetin tanıklığını engellemek için her yerde örgütleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

EBU SİTTE'NİN NİSAN AYINDA ALMANYA'YA GİRİŞİ ENGELLENMİŞTİ
İsrail'in Gazze saldırılarının başlamasının ardından 9 Ekim 2023'te bölgeye giderek 40 gün görev yapan Glasgow Üniversitesinin Filistinli Rektörü Ebu Sitte, nisanda, Gazze'de yaşadıklarını anlatması için Berlin'deki konferansa davet edilmiş ancak Almanya'ya girişi engellenmişti.