27 Temmuz 2024 Cumartesi

Frankfurt'ta Newroz on binlerin katılımıyla coşkuyla kutlandı

Almanya'da Newroz kutlamalarının finali Frankfurt'ta yapıldı. 163 merkezden on binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamasında PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için Kürt halkının mücadeleyi sürdürdüğü vurgulandı.

KON-MED öncülüğünde "Direniş ruhu ile 50. önderlik Newroz'u" şiarıyla gerçekleştirilen Almanya merkezli Newroz etkinliklerinin final Frankfurt'ta gerçekleştirildi. On binlerce kişinin katılımıyla Almanya'nın Frankfurt kentinde Rebstockpark'da gerçekleştirilen Newroz, Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adandı.

Almanya'nın 163 merkezinden otobüslerle halk Newroz alanına taşındı. Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) güçlerinin güçlü katılım sağladığı kutlamaya, Almanya'nın farklı eyalet ve kentlerinden gelen başta Kürt halkı olmak üzere Türkiyeli ve Alman ilerici antifaşist güçler katıldı.

Newroz kutlamasına ulusal kıyafetleriyle gelen halk renkli görüntüler oluşturdu. Mitingde, YPG, KCK, PKK, MLKP gibi parti ve örgütlerin bayraklarıyla, PKK lideri Abdullah Öcalan, PKK'nin mücadelesinde şehit düşen öncü kadroları, şehit düşen gerillalar ve Newroz şehitlerinin fotoğrafları açıldı.

'DÖRT PARÇA KÜRDİSTAN'DA ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ İSTENDİ'
Şehitlerin anısına saygı duruşunun ardında başlayan kutlama etkinliğinde KON-MED Eşbaşkanları Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever halkı selamlayarak, Newrozlarını kutladı. Zümrüt, Kürdistan halkının 4 parçada tek ses olarak faşist Türk devletine Abdullah Öcalan üzerindeki esareti kabul etmediklerini söylediğini belirtti. Öcalan üzerindeki tecridi kabul etmediklerini ve mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Zümrüt, "Jin, jiyan, azadî şiarı ve önder Apo'nun felsefesi ile alanlardayız. Önder Apo'nun yarattığı devrim ile özgürlüğe yürüyoruz. Amed, Gever, Kızıltepe, Cizre, Kürdistan'ın tüm kentlerinde Newroz alanlarında tek bir ses vardı. O da önderliğin özgürlüğü" dedi.

KON-MED Eşbaşkanı Sever de, "Newroz'da halkımız tüm alanları doldurarak, önderliğine sahip çıkmıştır. Halkımız Türk devletine artık önder Apo'nun esaretini kabul etmediğini ve fiziki özgürlüğünü istediğini alanlardaki coşkusu ile söylemiştir" dedi. Özgürlük mücadelesi yürüten Kürt halkına yönelik engellemelerde bulunan Alman devletine seslenen Sever, Alman devletinin bu tutumundan vazgeçmesi ve Kürt halkının özgürlük taleplerinin yanında yer alması gerektiğini söyledi.

DEMİR: COĞRAFYAMIZIN BOŞALTILMASINA İZİN VERMEYELİM
Müzik dinletisinin ardından Mezopotamya İnançlar Platformu adına FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik söz aldı. Mitinge katılanların Newroz'unu kutlayan Demir, Maraş merkezli depremlerde devletin arama-kurtarma ve yardım çalışmalarında Kürt halkına yönelik ayrımcılık yaptığını dile getirdi, AKP-MHP iktidarının depremi Kürtleri göç ettirmek için fırsata dönüştürme çabasında olduğunu aktardı. Depremden etkilenen halkın kendi yaşam alanlarında kalması için tüm Kürt halkının bir çaba için olması gerektiğini belirten Çelik, "Halkımızı asimile etmek için fırsat kolluyorlar. Coğrafyamızı boşaltmak istiyorlar. Kültürümüzü, dilimizi yok etmek için fırsat peşindeler. Halkımızın yaralarını birlikte saralım. Halkımızı orada tutmak için tüm imkanlarımızı seferber edelim. Yaralarımızı birlikte saralım. İnsanlarımız kendi toprağını terk etmemeli" çağrısında bulundu.

Almanya'daki Kürt özgürlük davası tutsaklarının mesajı okundu. Müzik dinletisi ile devam eden kutlamada, KCK ve KJK'nin gönderdiği mesajlar okundu. Ardından kutlamaya katılan siyasi parti ve örgütlerin temsilcileri sahneye çıkarak, halkın Newroz'unu kutladı.

PJAK adına bir konuşma yapan Mustafa Abdullah Sultani, İran'da Jîna Amini'nin polis tarafından katledilmesine karşı başlayan eylemlerin bir devrime dönüştüğünü söyledi.

Newroz kutlaması müzik dinletisiyle, halaylarla, sloganlarla coşkulu bir şekilde sona erdi.