19 Mayıs 2024 Pazar

Flormar işçisiyle dayanışma çığ gibi büyüyor

Sendika hakkı için mücadele eden Flormar işçilerinin fabrika önündeki direnişi 25'inci gününde. İzmir'den gelen Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi üyelerini coşkuyla karşılayan Flormar işçileri, sınıf dayanışmasının direnişlerini büyüttüğünü ifade etti. Sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan 120 Flormar işçisinin fabrika önündeki direnişi 25'inci gününde devam ediyor. Direniş Flormar ürünlerinin boykot edilmesine varan bir dayanışma hareketine dönüşürken, her gün destek ziyaretleri yapılıyor. Flormar işçilerini bugün de Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi üye ve yöneticileri ziyaret etti. İlk günkü coşku ve kararlılığını koruyan çoğu kadın 120 işçi, sendikalı şekilde işe geri dönene kadar direnişlerini sürdüreceklerini ifade ediyor.
 
Yılbaşından itibaren örgütlenme faaliyetinin yürütüldüğü iş yerinde Mart ayında çoğunluk sağlandı. Bakanlıktan çoğunluk tespitinin alınmasına karşın Flormar yönetimi bu kararı tanımayarak çok sayıda sendika üyesini tazminatsız şekilde işten çıkardı. Sendika düşmanı tutumu protesto etmek amacıyla fabrika önünde direnişe başlayan işçilere, çalışan işçiler de destek verdi. Arkadaşlarına desteklerini sunan işçilerin de aynı şekilde işten çıkarılmasıyla sayı 120'yi buldu.
 
Her sabah işe geliş saatinde fabrika önünde toplanarak halay çeken işçiler, slogan atarak işe geri dönme taleplerini dile getiriyor. İşçilere destek çığ gibi büyüyor. Toplumun her kesiminden destek aldıklarını ve yaşadıkları haksızlığa karşı duyarlılık oluştuğunu söyleyen işçiler dayanışmadan memnun. Flormar ürünlerini boykot eden kadınlar, şirketin işçileri ramazan ayında tazminat hakkını gasp ederek işten atacak kadar pervasızlaşan tutumunu sosyal medyadan teşhir ediyor, Flormar mağazalarının önünde eylem yapıyor.
 
SINIF DAYANIŞMASI SENDİKAL HAREKETLİLİĞE KATKI SAĞLADI
 
Direnişin 25'inci günüde Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi Başkanı Süleyman Akyüz, Etkin Haber'e konuşarak günden güne büyüyen dayanışma hareketinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Akyüz, dayanışmanın Türkiye sınırlarını aştığını, yaşanan haksızlık ve hukuksuzluğa karşı tepkinin, işçilerin direnişine duyarlılığın arttığını söyledi. Yüzde 72'si Fransız kozmetik tekeli Yves Rocher'a ait olan fabrikaya sendikalı şekilde geri dönme taleplerinin yanıtsız kaldığını, müzakere girişimlerinin karşılıksız bırakıldığını belirten Akyüz, şirketin Avrupa kanadıyla temaslarının olduğunu ancak Türkiye'de bu durumun söz konusu olmadığını kaydetti. Akyüz, "Her gün artan bir sınıf dayanışması var. Bu da ülkemizdeki sendikal hareketliliğe büyük katkı sağlıyor" diyerek Flormar işçisinin örnek bir direniş sergilediğini söyledi.
 
Akyüz, "Bizim amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Her zaman müzakereye açığız ve talebimiz net: İşçilerin sendikalı olarak işe geri dönmesi. İleriki süreç için ise toplu iş sözleşmesi hedefimiz bulunuyor. Bunu başaracağımıza eminiz. Bugüne kadar bize destek olan herkese teşekkür ederiz" dedi.