20 Kasım 2025 Perşembe

Fındıklı'da 'kuyu tipleri kapatılsın' eylemi

Fındıklı'da açlık, yoksulluk, kuyu tipi hapishaneler ve faşizme karşı bir araya gelen kurumlar örgütlü mücadeleye çağırdı. Kuyu tipi hapishanelere karşı ölüm orucu direnişinin birinci yılını dolduran Serkan Onur Yılmaz'la dayanışmanın önemine vurgu yapıldı. 

Rize'nin Fındıklı ilçesinde kent meydanında kuyu tipi hapishanelere karşı açıklama yapıldı. Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkevleri, Emekli Meclisi'nin çağrısıyla düzenlenen eylemde, "Açlığa, yoksulluğa, kuyu tipi hapishanelere ve faşizme karşı örgütlenelim" pankartı açıldı. 

SERKAN ONUR YILMAZ'IN DİRENİŞİYLE DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Basın metnini okuyan ESP Fındıklı Temsilcisi Tugay Köse, iktidarın fabrikalarda, atölyelerde işçilere güvencesiz koşullarını dayatarak ölümlerine sebep olan egemen güçler aynı zamanda bu ölümlere karşı ilerici, devrimci güçleri tutuklayarak cezalandırmaya çalıştığını kaydetti. Sermaye sınıfının her dönem işçi sınıfı ve ezilenlerin özgürlük mücadelesini bastırmak ve onların öncülerini hapishanelerde tecrit, izolasyon ve her türlü hak gaspları ile teslim almaya çalıştığını söyleyen Köse, "Devrimci tutsaklara karşı uygulanan faşist baskılar öteden beri devam etmektedir. Özellikle 1996'da Eskişehir tabutluğu ile başlayan ve ardından 2000'li yıllarda f tipleri ile devam eden baskılar 2021 yılından itibaren uygulamaya konulduğu S, Y, R tipi ve yüksek güvenlikli cezaevleri olarak adlandırılan ve devrimci kamuoyu tarafından 'kuyu tipi' diye ifadele edilen hapishanelerde tutsaklar her türlü insanı koşullardan uzak yaşamaya zorlanmaktadır. Bu hapishaneler mimari yapısı gereği güneş görmeyen ve hava akımının olmadığı birer hücre şeklinde inşa edilmiştir. Kuyu tipleri kapatılsın talebi ile başlayan direnişte Serkan Onur Yılmaz başta olmak üzere birçok devrimci tutsakta ciddi sağlık sorunları baş göstererek riskli sınıra dayanmış bulunmaktadır" dedi. 

ÖRGÜTLEME VE MÜCADELE ÇAĞRISI
Köse, şöyle devam etti: "Emekçi halkımıza açlığı ve yoksulluğu dayatanlarla, doğamızı, yaşam alanlarımızı talan edenlerle, çocuk emeğinin sömürülmesi ve işçilere güvencesiz bir çalışmayı dayatanlarla, kadına karşı evde, işte, sokakta yaşamın her alanında tacizi, tecavüzü ve ölümü reva görenlerle, gençlerimizin geleceğini gasp edenlerle, halklarımızın iradesini yok sayanlarla hapishanelerde devrimci tutsaklara karşı faşizan tutum alanlar aynı güçlerdir. Faşist iktidarın emekçi halklarımıza karşı uygulamaya çalıştığı baskı ve sömürü düzenine karşı tüm halkımız örgütlemeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz."

Eylem, "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük", "Kuyu tipleri kapatılsın, tutsaklara özgürlük", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla sona erdi.