3 Mayıs 2024 Cuma

Fındıklı'da kadınlar haykırdı: Gerik abruş azadutin

Rize'nin Fındıklı ilçesinde buluşan kadınlar, "Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz" sloganını haykırdı. Yürüyüşte, "Gerik abruş azadutin", "Kürtaj haktır engellenemez", "Hocaya, kocaya, sopaya itaat yok" dövizleri taşındı.

Rize'nin Fındıklı ilçesinde Dörtyol kavşağında buluşan kadınlar, kent meydanına yürüdü.

"Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz" sloganını haykıran kadınlar, Hemşince "Gerik abruş azadutin" dövizinin yanı sıra, "Kürtaj haktır engellenemez", "Hocaya, kocaya, sopaya itaat yok" dövizleri taşıdı.

Yürüyüşün ardından Fındıklı Kadın İnisiyatifi adına Sinem Memoğlu açıklama yaptı. 

Kadınların dün olduğu gibi bugün de direnmeye, hakları için mücadele etmeye, eşitlik taleplerini dile getirmeye devam ettiğini vurgulayan Memoğlu, süren savaşlara işaret etti, "Savaşlar dünyamızı derinden etkilerken, maalesef kadınlar ve çocuklar bu çatışmaların en büyük kurbanlarından biri olmaya devam ediyor" dedi.

Birçok ülkede savaş koşullarında yaşayan kadınların, hem fiziksel hem de psikolojik olarak büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığı, evlerini terk etmek zorunda kalarak mülteci olarak yaşamlarını devam ettirdiğini belirten Memoğlu, "Ancak buna rağmen bu cesur kadınlar, hayatta kalmak için direniyor ve geleceği inşa etmek adına adımlar atıyor. Savaşların yıkıcı sonuçlarıyla yüzleşirken, aynı zamanda barış ve toplumsal iyileşme süreçlerinde de önemli bir rol üstleniyor" diye konuştu.

Yoksulluk ve kadına yönelik şiddetin kadınların yaşamlarında yarattığı sonuçlara değinen Memoğlu, "Biliniz ki; bizler savaşta direnmeye, yoksulluğa meydan okumaya ve şiddete karşı çıkarak sesimizi duyurmaya ve haklarımızı savunmaya kararlıyız. Barış ve şiddetsiz bir toplum için ısrarcı olmaya devam edeceğiz" diye ekledi.

Açıklamanın ardından Turan Bulak Kültür Merkezinde müzik dinletisi gerçekleştirildi.