28 Nisan 2024 Pazar

Filistinli esirlere işkence ve yargısız infaz

İsrail'in Guantanamo'sunu ortaya çıkaran Euro-Med, 8 binden fazla Filistinli esirin tutulduğu İsrail hapishaneleriyle gözaltı kamplarının uluslararası bir heyet tarafından denetlenmesi için BM ve Kızılhaç'a mektup gönderdi.

Cenevre merkezli Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi (Euro-Med), Filistinli esirlere işkence yapıldığını duyurarak İsrail'in gözaltı kamplarının denetlenmesi için acilen uluslararası heyet gönderilmesi çağrısı yaptı.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde kitlesel gözaltılar, kaybetme, katletme, işkence suçlarına ilişkin kanıtların arttığını belirten Euro-Med, 8 binden fazla Filistinli esirin tutulduğu İsrail hapishaneleri ve gözaltı merkezlerini ziyaret edecek uluslararası bir heyetin oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

'GAZZE'DE ESİR ALINANLARIN AKIBETİ AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMALI'
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, BM Zorla Kaybetmeler Komisyonu ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne ortak resmi mektup gönderdiğini söyleyen insan hakları örgütü, mektupta Filistinli esirlerin, özellikle Gazze Şeridi'nde esir alınanların akıbeti ve gözaltı koşullarının açıklanması için derhal harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

7 EKİM'DEN BERİ GAZZE'DE BİNDEN FAZLA GÖZALTI
Örgüt, İsrail'in halihazırda 8 binden fazla Filistinliyi esir tuttuğu, buna 7 Ekim'den sonra Gazze Şeridi'nde gözaltına alınan yaklaşık 1200-1400 Filistinlinin dahil olduğu tahmininde bulundu.

CİNSEL SALDIRI İŞKENCESİ
Buna göre, gözaltına alınanlar kıyafetlerinin çıkarılması, kelepçelenmeleri, gözlerinin bağlanması, ağır şekilde dövülmeleri, taciz edilmeleri, cinsel saldırıya uğramaları, uyku, yemek, su ve temel hijyenden mahrum bırakılmaları, kameralar önünde aşağılanmaları gibi sistematik saldırılara maruz kalıyor.

'APARTHEİD ARACI İDARİ GÖZALTILARDA İŞKENCE'
İdari gözaltının İsrail'in Filistinlileri suçlama veya yargılama olmaksızın esir tutmak için kullandığı bir taktik olduğunu belirten Euro-Med, "İsrail'in Filistinlilere karşı onlarca yıldır uyguladığı apartheid rejimi için kullandığı ana araçlardan biri olan idari gözaltı, artık bir işkence ve aşağılama aracı haline geldi" değerlendirmesini yaptı.

"Son 11 hafta boyunca İsrail yetkilileri, Filistinlilere karşı sık sık idari gözaltı politikasını kullandı, esirlere insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye izin veren acil durum tedbirlerinin kullanımını genişletti ve gözaltında işkence ve ölüm raporlarını yeterince soruşturmadı" diyen Euro-Med, ilgili uluslararası kuruluşlara, idari gözaltında tutulan Filistinlilerin sayısının benzeri görülmemiş bir düzeye ulaştığını, birçoğunun akıbeti ve nerede olduğunun bilinmediği bildirdi.

'GÖRÜNTÜLER VE İFADELER İŞKENCEYİ DOĞRULUYOR'
"Son haftalarda İsrail ordusunun Filistinli esirleri neredeyse çıplak ve gözleri bağlı olarak, İsrail askerlerinin gardiyanlığı altında yerde diz çökerken veya askeri otobüslerle bilinmeyen yerlere götürülürken gösteren şoke edici görüntüler ve fotoğrafları kasıtlı olarak yayımladığını" hatırlatan Euro-Med, yeni serbest bırakılan esirler, avukatlar ve yayınlanan video görüntülerinin işkenceyi doğruladığına dikkat çekti.

'SDE TEMAN KAMPINDA İŞKENCE SONUCU ÖLÜMLER YAŞANDI'
Esirlerin yasal temsilden yoksun bırakıldığı, misilleme korkusu ve uluslararası izleme organlarının İsrail gözaltı merkezleri ve hapishanelerine erişememesinin işkence saldırılarını artırdığına dikkat çekilen mektupta, "Euro-Med ekipleri tarafından toplanan ifadeler, İbrani gazetesi Haaretz'in İsrail'in Gazze'deki esirlere yönelik saha infazları hakkında yayımladığı haberleri doğruladı. Diğer esirler ise Beerşeba ile Gazze arasında bulunan Sde Teman askeri kampında aşırı işkence ve kötü muameleye maruz kalarak öldü. Sözkonusu kamp, esirlerin uzun süre yiyecek ve içecekten mahrum bırakıldığı, açık havada tavuk kafeslerine benzer çok zorlu koşullarda tutulduğu, avukatlarla görüşmelerine veya Kızıl Haç tarafından ziyaret edilmelerine izin verilmediği 'yeni bir Guantanamo hapishanesine' dönüştürüldü" denildi.

'KÜÇÜK ÇOCUKLARDAN YAŞLILARA KADAR HER YAŞTAN ESİR'
Kampta küçük çocuklardan yaşlılara kadar her yaştan Filistinli esir bulunduğu belirtilen mektupta, "Çitlerle çevrili bölmelerde gözleri ve elleri bağlı olarak zorlu sorgulamalara tabi tutuluyorlar. İfadelere göre onları yormak ve onlara eziyet etmek amacıyla geceleri ışıklar açılıp yoğun şekilde üzerlerine tutuluyor" ifadelerine yer verildi.