19 Nisan 2024 Cuma

Filipinler'de gözaltında katletme suçlarına karşı mücadele çağrısı

Filipinler'de ordunun kaçırma, gözaltında kaybetme, işkencede katletme suçlarını teşhir eden Filipinler Komünist Partisi Baş Enformasyon Sorumlusu Valbuena, "Fiili sıkıyönetim altında bu suçlar FSK tarafından bütünüyle suçsuzluk zırhı altında işleniyor. Tüm bu vahşeti sona erdirmek için bu vakalar bütün yönleriyle teşhir edilmeli ve lanetlenmelidir" dedi.

Filipiner Silahlı Kuvvetleri (FSK) ülkede mücadele yürüten devrimci, sosyalist, komünistleri kaçırıyor, gözaltında kaybediyor, işkencede katlediyor. Ancak katledilen isimlerle ilgili kamuoyuna "teslim oldu" ya da "çıkan çatışmada hayatını kaybetti" yalanlarını savuruyor.

Bunun son örneği 15 Mayıs'ta 501. Piyade Taburu tarafından Cagayan'da gözaltına alınan Michael Cedrick Casano ve Patricia Nicole Civerva'nın gizli bir gözaltı merkezine götürülerek 15 günden fazla sistematik işkenceye uğraması oldu.

Filipinler Komünist Partisi Baş Enformasyon Sorumlusu Marco L. Valbuena, ordunun işlediği suçları ve yalanlarını teşhir etti. Valbuena, Casano ve Civerva'nın kendilerini savunabileceği bir mahkemede yargılanmadıklarını, gizli işkencehanelerde işkenceye uğradıklarını aktardı. "Buna karşın, Bohol/San Miguel'de geçtiğimiz 14 Nisan'da 47. Piyade Taburu'nun ajanları tarafından kaçırılan köylü aktivisti ve örgütçüsü Arthur Lucenario, bir aya yakın gizli alıkoyma ve işkencenin ardından 12 Mayıs'ta öldürüldü. Büyük ihtimalle, Lucenario'nun iradesi kırılmadı ve işkencecilerinin karşısında direngen kaldı" diyen Valbuena, FSK'nın Lucenario'nun Yeni Halk Ordusu ile olan "silahlı bir çatışmada" öldürüldüğünü iddiasında bulunduğunu kaydetti. Ancak yerel kaynaklara göre Lucenario'nun vücudunda ağır işkence izleri görüldü.

Valbuena'nın ordunun yalanlarına ilişkin açıklaması şöyle devam etti: "Yine karşıt bir örnek olarak, Negros'taki Filipinler Ulusal Demokratik Cephe (NDFP) lideri 60'lı yaşlarındaki Rogelio Posadas, Negros Occidental'de Isabela ve La Castellana kentleri arasındaki yolda bir diğer yoldaşıyla iki motorla seyahat ederken 19 Nisan gecesi kaçırıldı. FSK onlara avukat hakkı tanımadı ya da mahkemeye çıkarmadı. Posadas, sonuç olarak 23. Piyade Taburu tarafından öldürüldü. Tabur, daha sonra sahte bir haber yayınlayarak Posadas'ın Binalbagan kentinin dış mahallelerinden birinde silahlı bir çatışmada öldürüldüğünü açıkladı. Posadas'ın yanındaki yoldaşı Lyngrace Marturillas ve iki sürücü Renel delos Santos ile Renal Mialen bugüne kadar halen bulunabilmiş değiller.

Örnekler sivillerin, aktivistlerin, devrimcilerin ve benzer kesimlerin hukuksuz bir şekilde tutuklandığı ya da kaçırıldığı ve 'teslimiyet ya da ölüm' seçeneğinin dayatıldığı gizli alıkoymaların gerçekleştiği, Marcos rejimi altında giderek daha da kirlenen savaştaki en son vakalardan sadece bazıları. FSK, kurbanlarının üzerinde baskı oluşturmak için (Rhea Bebek ve Marx Bebek örneklerinde olduğu gibi) bebek kaçırma, aileleri taciz etme ve haklarını kullanmaktan mahrum bırakma ve avukat haklarının reddedilmesi dahil tüm diğer taktiklerin olduğu tüm araçları kullanıyor. Fiili sıkıyönetim altında bu suçlar FSK tarafından bütünüyle suçsuzluk zırhı altında işleniyor. Tüm bu vahşeti sona erdirmek için bu vakalar bütün yönleriyle teşhir edilmeli ve lanetlenmelidir."