19 Nisan 2024 Cuma

Filipinler Komünist Partisi Başkanı ve 9 yoldaşı ölümsüzleşti

FKP Merkez Komite Yürütme Konseyi Başkanı Ka Laan ve Genel Sekreter Ka Bagong-Tao'nun, 8 yoldaşı ile birlikte ölümsüzleşti. Açıklamada gözaltına alınan 10 FKP önder kadrosu ve militanının 22 Ağustos 2022 tarihinde işkencede katledildiği duyuruldu.

Filipinler Komünist Partisi (FKP), Merkez Komite Yürütme Konseyi Başkanı Ka Laan (Benito Tiamzon) ve Genel Sekreter Ka Bagong-Tao'nun (Wilma Austria-Tiamzon), 8 yoldaşı ile birlikte 22 Ağustos 2022'de ölümsüzleştiğini duyurdu.

FKP Enformasyon Bürosu Sözcüsü Marco Valbuena sosyal medyadan yayımladığı açıklamada Ka Laan ve Ka Bagong-Tao'nun yakalandıktan sonra işkenceyle katledildiğini belirtti.

FKP MK Siyasi Büro, Ka Lann, Ka Bagong-Tao ve 8 yoldaşının 21 Ağustos 2022 tarihinde Catbalogan Şehri sahiline doğru ilerlerken iki minibüste gözaltına alındıktan sonra Filipinler Silahlı Kuvvetleri (AFP) tarafından katlettiğini açıkladı. Gözaltına alınan 10 kişinin dövüldüğü ve işkence yapıldığı duyurulan açıklamada, Ka Laan ve Ka Bagong-tao'nun yanı sıra Joel Arceo (Doğu Visayas'ta alt bölge sekreteri olan Ka Divino), Ka Yen, Ka Jaja, Ka Matt, Ka Ash, Ka Delfin, Ka Lupe ve Ka Butig'in katledildiği belirtildi.

Yüzleri sert cisimlerle parçalanan FKP yönetici ve militanlarının bir kısmının silahla katledildiği kaydedilen açıklamada, katliamın üzerinin örtülmesi için yapılanlara ilişkin şu bilgilere yer verildi: "Filipin Silahlı Kuvvetleri'nin (AFP) Ortak Görev Gücü Storm (Fırtına) ve Görev Gücü Trident (Mızrak), suçlarını örtbas etmek ve tüm izleri kapatmak için denizin ortasında bir karşılaşma hikayesi uydurdu. Öldürülen devrimcilerin cenazeleri, 22 Ağustos 2022 günü erken saatlerde bir tekneye atılmış ve Catbalogan ile Tarangnan Adası arasında bir yerde havaya uçurulmadan önce denizin ortasına çekilmiştir. Raporlara göre sadece sekiz cenaze çıkarılabildi."

Katliamla ilgili soruşturma yürüten FKP Siyasi Büro ve Yürütme Komitesi, 10 devrimcinin katledilmesinden sorumlu isimleri şu şekilde açıkladı: "AFP Başkomutanı Ferdinand Marcos Jr, dönemin AFP Genelkurmay Başkanı Korgeneral Bartolome Bacarro, dönemin JTF-Storm ve 8. Piyade Tümeni Komutanı General Edgardo de Leon ve AFP İstihbarat Şefi Tuğgeneral Marceliano Teofino. ABD ordusunun da doğrudan ABD tarafından komuta edilen, eğitilen ve silahlandırılan bir birim olan Ortak Özel Operasyonlar Görev Gücü Trident aracılığıyla suça doğrudan karıştığını düşünüyoruz. Marcos ve silah arkadaşları uygun mahkemelerde yargılanmalıdır."

FKP Merkez Komitesi yaptığı açıklamada, Benito Tiamzon ve Wilma Austria'yı Filipin halkının şehitleri ve gerçek kahramanları olarak ilan ederken, "Onlar tüm yaşamlarını ezilen ve sömürülen kitlelerin hizmetine adamış, ulusal özgürlük ve demokrasi, sosyalizm ve komünizm uğruna canla başla çalışmışlardır. Ka Laan ve Ka Bagong-tao marksizm leninizm maoizmin ve Filipin devrimi teori ve pratiğinin ustalarıydı. Jose Maria Sison yoldaşın önderliğinde, yaklaşık otuz yıl süren uzun süreli halk savaşı boyunca Merkez Komite'ye ve Yeni Halk Ordusu'na en iyi şekilde önderlik ettiler" ifadelerine yer verdi.

Duterte faşist rejiminin 2017'den bu yana Ka Laan ve Ka Bagong-tao katletmek için binlerce askerinin konuşlandırdığı kaydedilen açıklamada, "Düşman Ka Laan ve Ka Bagong-tao'yu öldürmeyi başarmış olabilir, ancak parti önderliğini yok etme amaçları engellenmiştir. Tıpkı ormandaki devasa ağaçlar devrildiğinde olduğu gibi, güneş ışıkları artık parti ve Yeni Halk Ordusu'nun (NPA) yeni sütunlarına nüfuz etmekte ve onlara sıcaklık ve güç vermektedir" denildi.

FKP Siyasi Büro'nun önderliğinde, Merkez Komite ve diğer yönetici parti organlarının yeniden oluşturulduğu belirtilen açıklamada, "Yedek kadrolar derhal atandı ve şimdi önderlik görevlerini yerine getiriyorlar. Korkmadan, önderliğin zorluklarını üstlendiler. Merkez Komite, bölge komitelerindeki ve diğer merkezi organlarındaki yönetici komitelere ve kadrolara önderlik etmek için çalışmalarını güçlendirmeye devam etmektedir. Merkez Komite, partiyi ideolojik, siyasi ve örgütsel olarak güçlendirmek için her türlü çabayı göstermektedir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: "Partimiz, marksizm leninizm maoizmin rehberliği ve güçlendirilen kolektif önderlik yoluyla tüm yurtsever ve demokratik sınıfların ve birliğini güçlendirerek, Filipin halkıyla birlikte, milli demokratik devrimi önümüzdeki yıllarda kesinlikle daha da yükseklere ve zaferlere taşıyacaktır. Ka Laan, Ka Bagong-tao, Ka Joma ve proletaryanın ve Filipin halkının tüm büyük şehit ve kahramanlarının anısından ilham alarak, tüm gücümüzü gerçek özgürlük, demokrasi ve sosyalizm özlemlerini ilerletmek için zor görevleri başarmaya adayalım."