28 Nisan 2024 Pazar

Filipin ordusu hamile iki kızıl savaşçıyı kaçırdı

FKP, hamile iki kızıl savaşçının izinliyken askerler tarafından kaçırılarak gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Açıklamada, kadınların aileleri, avukatlarıyla görüştürülmesi ve Cenevre Sözleşmesine uyularak derhal serbest bırakılmaları istendi.

Filipinler Komünist Partisi (FKP), hamile oldukları için izinli olan iki kızıl savaşçının 18 Aralık günü, 11. Piyade Taburu tarafından kaçırılarak gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Ka Aubrey ve Ka Sarah adlı savaşçıların kaçırılarak gözaltına alınmasını insani yasaların gözardı edilmesi olarak nitelendiren FKP, Filipinler Silahlı Kuvvetleri'nin (AFP) iki hamile savaşçıyı aileleriyle görüştürmediğini, psikolojik işkence yaptığını hatırlattı.

AFP'nin iki kadın savaşçı için "teslim oldular" şeklindeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken FKP, kaçırma ve gizli gözaltı suçunun bu şekilde örtbas edilmeye çalışıldığına işaret etti.

AFP'nin, FKP'ye bağlı Yeni Halk Ordusu (YHO) ve devrimci harekete karşı zafer kazanmak için umutsuz bir girişimde bulunduğunu kaydeden FKP, "AFP'nin sivillerin yanı sıra hamile kadınlara da saldırması son derece korkakça bir eylemdir" dedi.

Bir yıl önce de izinli olan hamile YHO kızıl savaşçılarından üçünün kaçırılarak gözaltına alındığını, AFP'nin "teslim oldular" şeklinde propaganda yaptığını hatırlatan FKP, üç kadın savaşçının 65 gün gizlice gözaltında tutulmasının ardından gözaltında olduklarının kabul edildiğini anımsattı.

Kaçırılarak gözaltına alınan Ka Aubrey ve Ka Sarah'nın aileleri, akrabaları ve avukatlarıyla görüşmelerine izin verilmesi, tam tıbbı bakım sağlanması taleplerini dile getiren FKP açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Hamile kadınların durumlarına en üst düzeyde öncelik veren Cenevre Sözleşmesinin 1. protokolünün 76. maddesinin 2. paragrafı uyarınca derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. Filipin halkını, kadın ve çocuk hakları, insan hakları ve uluslararası insancıl hukuk savunucularını, barış savunucularını ve diğer örgütleri AFP'nin kirli operasyonlarını ifşa etmek ve mağdurların adalete ulaşmasına yardımcı olmak için çaba göstermeye çağırıyoruz."