3 Mayıs 2024 Cuma

Faşistlerin gizli toplantısı Almanya'da on binleri sokağa döktü

AfD başta olmak üzere faşist partilerin düzenlendiği ve göçmenleri ülkeden gönderme planlarının tartışıldığı gizli toplantının açığa çıkarılması sonrası Almanya'nın pek çok kentinde on binler sokağa döküldü.

25 Kasım 2023'da Almanya'nın Potsdam kentinde, faşist AfD'nin (Almanya için Alternatif) gizli bir toplantı organize ettiği açığa çıktı. Correctiv adlı gazeteciler grubu tarafından ortaya çıkarılan toplantıya, AfD yöneticileri, Neonaziler, ırkçı milyarderler, Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Toplantıda "Tersine Göç (Remigration) için Ana Plan" konusu ele alındı. Toplantının konuşmacısı, yazar ve Avusturyalı faşist Kimlik Hareketi'nin (IB) lideri olan Martin Sellner, sunduğu konsepte, "Almanya'yı terk etmesi gereken üç temel göçmen grubu"ndan bahsetti. Bu gruplar sığınmacılar, oturma hakkına sahip yabancılar ve Alman vatandaşlığı alsa da "asimile olmamış" göçmenler.

En büyük sorunun Alman vatandaşlığı alsalar bile asimile olmayan göçmenler olduğunu vurgulayan Sellner, bu kişilerin Almanya'dan sınır dışı edilmesi gerektiğini savundu. Toplantıda, 1950 yılından sonra Almanya'ya yerleşenler, "göçmenlik geçmişine sahip" olarak değerlendirildi ve bu sayı 20.2 milyon olarak telaffuz edildi.

Gazetecilerin ortaya çıkardığı bir başka plan ise "Kuzey Afrika'da bir model 'devlet' kurarak, buraya 2 milyon göçmeni yerleştirmek". Toplantıda seçim çalışması ve faaliyetin devamı için de para toplandı.

ON BİNLER SOKAĞA DÖKÜLDÜ
Toplantının ortaya çıkarılmasının ardından Almanya çapında başta faşist AfD (Almanya için Alternatif) partisi olmak üzere faşist örgütlerin yasaklanması talebiyle kitlesel eylemler başladı. Pazar günü Potsdam'da düzenlenen gösteriye 25 bin kişinin katıldı.

Pazartesi günü de Almanya'nın birçok kentinde eylemler yapıldı. Kiel'de 8 bin kişi yürüdü. Saarbrücken'deki eyleme ise yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı, çok sayıda kent ve kasabada da yüzlerce insanın katıldığı eylemler düzenlendiği bildirildi.

Duisburg'da yapılan eylemin ardından Leipzig ve Essen'de kitlesel eylem yapıldı. Leipzig'deki eyleme 10 bin kişi katıldı. Essen'de pazartesi akşamı Rüttenscheid Stern'de toplanan kitle alana sığmadı. Yapılan açıklamaya göre 8 bin kişi eyleme katıldı.

Eylemlerde, "Essen, AfD'den nefret ediyor", "NRW, AfD'den nefret ediyor", "İster doğuda ister batıda; Nazi vebası bir daha asla!" gibi sloganlar atılarak AfD'nin kapatılması talep edildi.

KÖLN'DE 30 BİNİ AŞKIN KİŞİNİN KATILIMIYLA MİTİNG DÜZENLENDİ
Köln'de 16 Ocak akşamı "Faşizme geçit yok" denilerek miting düzenlendi. Devletin mitinge katılımı sınırlandırmaya çalışmasına rağmen 30 binin üzerinde kişi sokağa çıkarak, "Faşizme karşı hep birlikte" sloganını haykırdı.

Köln Heumarkt'ta düzenlenen mitingde ırkçı faşist AfD, CDU gibi partilerin kapatılması istendi.

AVEG-KON'a bağlı AGİF, sosyalist gençlik örgütü Young Struggle, Samidoun, AufBau kortejinden Hanau, Rojava ve Filistin sloganları yükseltildi. Alman polisi kortejde taşınan Filistin bayrağını hedef alsa da, bayrağın taşınmasına engel olamadı.

Miting ve yürüyüş boyunca "Köln AfD'den nefret ediyor", "AfD yasaklansın", "Faşizme geçit yok", "Yaşasın uluslararası dayanışma" sloganları atıldı.

Miting alanında yapılan konuşmalarda, Almanya tarihinde iktidara gelen faşistlerin yaptığı katliamlar hatırlatılarak buna geçit vermeme çağrısı yapıldı. AfD'nin faşist bir parti olduğuna dikkat çeken konuşmacılar, hükümete bu partinin yasaklanması için derhal harekete geçme çağrısında bulundular. Ayrıca her alanda ırkçı-faşist örgütlere karşı mücadelenin yükseltilmesi talep edildi.

Konuşmaların ardından gece yürüyüşü yapıldı. Heumarkt'tan Neumarkt alanına doğu harekete geçen göstericiler daha sonra Deutz Köprüsü üzerinde karşı tarafa geçerek yürüyüşü sonlandırdılar.