23 Nisan 2024 Salı

Faşist molla rejimi başörtüsü takmayan kadınları kameralarla denetliyor

İran'da faşist molla rejimine bağlı polislerin Jîna Mahsa Amini'yi katletmesinin ardından başlayan isyan ve halk ayaklanması sürerken, başörtüsüyle ilgili yeni düzenleme yapıldı. Faşist molla rejimi kadınlara başörtüsü takma dayatmasını sürdürürken bunu kameralarla denetlemeye başladı.

Jîna Mahsa Amini'nin başörtüsünden saçının görünmesi bahanesiyle gözaltına alınması ve işkencede katledilmesinin ardından "Jin, jiyan, azadî" sloganı etrafında başlayan kadın ayaklanması halk ayaklanmasına dönüştü. Başörtüsüyle ilgili düzenleme yapacağını öne süren faşist molla rejimi kadınları yine başörtüsü takmaya zorladı. Yapılan yeni düzenlemenin ardından başörtüsü takmayan kadınlar kameralarla denetlenmeye başlandı.

İran ve Rojhilat'ta halk isyanı sekizinci ayına girerken, başörtü dayatmasını kabul etmeyen kadınlara yönelik tehditler sürüyor. Kameralarla yapılacak başörtüsü denetimine başlayan faşist molla rejimi, kadınları başörtüsünü çıkarmaya teşvik edenleri 1 yıldan 10 yıla kadar hapisle tehdit ediyor. Yapılan yasa düzenlemesinde muhtemel mahkumiyete karşı itiraz hakkı olmayacağı da bildirildi.

Fars Haber Ajansı, sokakta, işletmelerde ve arabalarda başörtüsü takma zorunluluğunu içeren düzenlemenin bugün itibarıyla yürürlüğe girdiğini duyurdu.

Başörtüsü takmayanların güvenlik kameralarıyla tespit edileceği, telefonlarına kısa mesajla uyarı gönderileceği ve uyarıyı dikkate almayanlar hakkında adli işlem yapılacağı öğrenildi.

BAŞSAVCI YARDIMCISI KADINLARI TEHDİT ETTİ
Konuyla ilgili açıklama yapan İran Genel Başsavcı Yardımcısı Abdussamad Hürremabadi, başörtüsü kurallarını ihlal edenlerin ceza mahkemesinde yargılanacağını ve mahkemenin vereceği kararlara itiraz yolunun açık olmayacağını söyledi.

Savcı yardımcısı, başörtüsünü açmaya teşvik edenlerin başörtüsü kuralına uymayanlardan daha ağır cezalandırılacağını söyleyerek, "Bu kişiler Ceza Kanunu'nun 639. maddesine göre, bozgunculuğu teşvik suçundan bir yıldan on yıla kadar hapisle cezalandırılabilir. Bu nedenle mahkemeler, herhangi bir şekilde başkalarını başörtüsü açmaya teşvik edenleri yukarıda belirtilen cezaya mahkum etmekle yükümlüdür" sözleriyle kadınları tehdit etti.

İSYANI SÖNÜMLENDİRME ÇABALARI
Jîna Amini'nin katledilmesinin ardından İran ve Rojhilat'ta başlayan halk isyanının ardından "İyiliği Emretme ve Kötülükten Sakındırma Merkezi" Sözcüsü Ali Hanmuhammedi açıklama yapmıştı. 5 Aralık 2022 tarihli açıklamada Hanmuhammedi, eleştirilerin hedefindeki İrşat devriyelerinin görevinin sona erdiğini ve başörtüsü uygulamasının "daha modern yöntemlerle teknolojiden de faydalanılarak devam edebileceğini" söylemişti.

Bu süreçte ülkede bazı kadınların başörtüsü kurallarına uymadığına dair görüntüler sosyal medyada yer almıştı. Bununla birlikte zorunlu başörtüsü yasasına uymadığı tespit edilen bazı işletmelerin kapatıldığına dair haberler ülke medyasına yansımıştı.