29 Nisan 2024 Pazartesi

EZLN'den 'Yaşam Bildirgesi'ni imzalayanlara çağrı

EZLN, MAREZ ve İyi Hükümet Konseylerinin ölümüne karar verildiğini belirtti, yeni bir duyuru yapılana kadar Caracolesların dış dünyaya kapalı olacaklarını açıkladı. Oblivion'a karşı savaşın 30. yılı için bir kutlama düzenleyeceklerini de duyuran EZLN, "Yaşam Bildirgesi"ni imzalayanları kutlamaya davet ederken, güvenlikleri konusunda endişeli olduklarını da ekledi.

Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN), Oblivion'a karşı savaşın başlangıcının 30. yıldönümünde bir kutlama düzenleyeceklerini duyurdu. Aralık 2023 ve Ocak 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek kutlamaya, "Yaşam Deklarasyonu"nu imzalayan herkesin davetli olduğunu kaydeden EZLN, kutlamaya katılacakları güvenliği konusunda uyardı.

EZLN'nin resmi sitesinde "Yaşam Bildirgesi"ni imzalayanlara hitaben mesajı şöyle:

"Yaşam Bildirgesini imzalayan insanlara:
🔹Birkaç ay boyunca uzun ve derin, eleştirel ve özeleştirel bir analizin ardından ve tüm Zapatista pueblolarına danıştıktan sonra, Asi Zapatista Özerk Belediyeleri (MAREZ) ve İyi Hükümet Konseylerinin ölümüne karar verildi.
🔹MAREZ veya İyi Yönetim Konseyi adına basılan tüm pullar, antetli kağıtlar, görevler, temsilcilikler ve anlaşmalar şu andan itibaren geçersizdir. Hiç kimse kendisini herhangi bir MAREZ ya da İyi Yönetim Konseyi üyesi, yetkilisi ya da temsilcisi olarak tanıtamaz. Meksika'daki ve dünyadaki STK'lar, sosyal örgütler, kolektifler, gruplar ve dayanışma oluşumları ile mevcut anlaşmalar iptal edilene kadar sürdürülecektir. Ancak, [yukarıda bahsi geçen] Zapatista özerk oluşumları ile artık var olmadıkları için yeni anlaşmalar yapılmayacaktır.
🔹Yeni bir duyuru yapılana kadar Caracoleslar dış dünyaya kapalı kalacaktır.
🔹Bu kararın nedenleri ve süreci ilerleyen mektuplarda açıklanacaktır. Sadece şunu belirtmek isterim: Bu değerlendirme, analiz yaklaşık 3 yıl önce son aşamalarında başladı. Zapatista özerkliğinin yeni yapısının ne olduğunu ve nasıl geliştirildiğini de size açıklayacağız. Tüm bunlar ve daha fazlası uygun zamanda kamuoyuna açıklanacaktır.
🔹Oblivion'a karşı savaşın başlangıcının 30. yıldönümü münasebetiyle bir kutlama düzenleyeceğimizi bildiririz. Bu kutlama Aralık 2023 ve Ocak 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. 'Yaşam Deklarasyonu'nu imzalamış olan herkes davetlidir.

'MEKSİKA''DA BÜYÜK ŞEHİRLER KAOS İÇİNDE'
"Ancak, sizi davet ettiğimiz anda cesaretinizi kırmak da bizim görevimizdir. Kendisini havalı, ilerici ve hoş olarak tanımlayan resmi basının bildirdiğinin ve dezenformasyonunun aksine, Meksika'nın güneydoğusundaki Chiapas eyaletindeki büyük şehirler kaos içinde. Resmi ilçe meclisleri, 'yasal tetikçiler' ya da 'düzensiz suç' olarak adlandırdığımız kişiler tarafından ele geçiriliyor. Yol kesmeler, soygunlar, insan kaçırmalar, haraç alma, şiddete başvurma, silahlı saldırılar oluyor. Bunlar, [Chiapas] eyalet hükümetinin korumasının ve [resmi] görevler üzerinde devam eden anlaşmazlığın etkileridir. Bunlar birbirleriyle çatışan siyasi teklifler değil, suç örgütleridir.

'BURASI GÜVENLİ DEĞİL'
"Dolayısıyla, diğer yıllardan farklı olarak size açıkça söyleyelim: Burası güvenli değil. San Cristóbal de las Casas, Comitán, Las Margaritas ve Palenque, bölge başkentlerinden sadece birkaçı, ya düzensiz bir suç kartelinin elinde ya da diğeri tarafından ele geçirilmeye çalışılıyor. Bu durum sözde otel, turizm, yiyecek içecek ve hizmet sektörleri tarafından da teyit edilmektedir. Bu tür yerlerde çalışanlar bunu biliyor ve tehdit edildikleri için bunu alenen kınıyorlar. Ayrıca herhangi bir dilekçenin faydasız olduğunu da biliyorlar, çünkü suçları işleyenler resmi devlet ve ilçe yetkilileri ve onlar için soygunlarının namlusu dolu olmaktan çok uzak.

'GÖÇ BİR İŞ HALİNE GETİRİLDİ'
"Kırsal topluluklarda sorun daha da büyük. Chiapas'ın herhangi bir bölgesinde, özellikle de Guatemala ile olan tüm sınır bölgesinde yaşayan herkes bu konuda haykırıyor. Yerel ve Meksika genelindeki medyanın çoğunda okunanlar, duyulanlar ve görülenler, eyalet hükümetinin sosyal medya kanallarında iletilenlerin kötü ve utanmaz bir kopyasından ibaret. Çünkü gerçekte sorun resmi makamlarda. Evet, tıpkı ülkenin geri kalanında olduğu gibi. Ordu, federal, eyalet ve yerel polis güçleri Chiapas'ta sivil halkı korumak için bulunmuyor. Onlar sadece göçü durdurmak amacıyla oradalar. ABD hükümetinden aldıkları emir de bu yönde. Her zaman yaptıkları gibi göçü bir iş haline getirdiler.

'ÇOK İSTESEK DE GELMENİZİ TAVSİYE ETMİYORUZ'
"Kaçakçılık ve insan ticareti, göçmenlere şantaj yaparak, onları kaçırarak, alıp satarak utanmadan zenginleşen resmi sorumluların işidir. Bu yüzden size gelmenizi tavsiye edemeyiz. En azından çok iyi örgütlü olmanız gerekiyor elbette. Bu yüzden sizi beklemesek de davet ediyoruz. Anma törenlerinin geçici tarihleri 23 Aralık 2023 ile 7 Ocak 2024 arasında. Merkezi festival ise 30-31 Aralık ve 1-2 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek. Yeri daha sonra açıklayacağız. Bu, gelmenizi istediğimiz anlamına geliyor, her ne kadar tavsiye etmesek de. Gelemezseniz bile endişelenmeyin size fotoğraf ve video göndereceğiz. Tabii o günlerde hala bir dünya varsa. Bunu öğreneceksiniz. Meksika'nın güneydoğusundaki dağlardan."

*Açıklamanın orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.