16 Nisan 2024 Salı

Evvel Temmuz Festivaline çağrı: Antakya'dan göç eden halkımız geri dönün

'7-23 Temmuz'da "Gülmek, bir halk gülebiliyorsa gülmektir" şiarıyla düzenlenecek Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivaline çağrı yapan Festival Komitesi Antakya'dan göç eden halka "yurduna geri dön" dedi.

Antakya halkı, sistemin neden olduğu yıkıma, kentin hafızasının silinmesi çabalarına inat "Buradayız" diyor ve Evvel Temmuz Festivali'ne çağrı yapıyor. Halkın dayanışmasıyla örgütlenen ve sürekli engelleme tehdidine maruz kalan festival, Antakya'ya geri dönüş vurgusuyla örgütleniyor bu yıl. 7-13 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin şiarı "Gülmek bir halk gülüyorsa gülmektir".

Festivalde söyleşi, forum, sergi, müzik, tiyatro ve sinema etkinliklerinin yanısıra çocuklar, kadınlar ve gençler için özel etkinlikler düzenlenecek.

Festival Komitesinin Arap Alevi halkının varlığının ve kültürünün silinmek istendiği vurgulanan açıklamasında şunlar öne çıktı: "Bu yıl da festivalimiz yine köy köy, mahalle mahalle dolaşacak. Yaşadığımız yıkım büyük olsa da biz bu felaketin içerisinden tekrar kültürümüze, 'muvvel ve ataba'larımıza, birliktelik ruhumuzun halayına, kolektif gözyaşlarımıza ve egemenleri dize getirecek kahkahalarımıza sarılacağız. Samandağ, Defne, Serinyol ve Arsuz'un mahallelerinde, köylerinde, kaybettiklerimizi hatırlayacak, kültür sanat etkinlikleriyle birbirimizin umudunu dürtecek, birlikte iyileşecek, afeti felakete dönüştürenlerden hesap sormanın yollarını inşa edeceğiz"

Açıklama, "Asla umutsuzluğa kapılmadık ve birbirimize tutunduk, halkın dayanışma köprüsüyle hayatta kaldık. Çadırlarımızı bitiştirdik, yan yana uyuduk, yemeğimizi ve acımızı paylaştık, yaralarımızı birlikte sardık. Depremin ilk gününden bugüne duvarlarda, çadırlarda yazan, yürüyüşlerde dillere dolanan cümleyi hep bir ağızdan yineliyoruz: Ma rıhna nehna hon! (Buradayız, gitmiyoruz)"