20 Mayıs 2024 Pazartesi

ESP: Çerkes halkının acılarını paylaşıyoruz

Çerkes soykırımı ve sürgününün 154. yılı dolayısıyla açıklama yapan ESP, "154. yılında soykırımı ve sürgünü lanetliyor, Çerkes halkının acılarını paylaşıyoruz" dedi.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Çerkes soykırımı ve sürgününün 154. yılı dolayısıyla açıklama yaptı.
 
ESP, "154 yıl önce 'Bize Çerkezistan gerekli, Çerkesler değil… Ya tam itaat, ya imha' diyen Çarlık Rusyası Çerkes köylerini işgal etmiş, evleri yakmış, ekinleri atlara çiğnetmiş, hayvanları çalıp telf etmiş, ormanları tahrip etmiş, işgal edilen yerlere Kazakları ve Rusları yerleştirmiştir" dedi.
 
Marx ve Engels, dağlıların Rus Çarlığına karşı verdikleri mücadeleyi; "Halkın kendisinin bizzat katıldığı haklı bir özgürlük savaşı" olarak değerlendirdiğini ifade eden ESP, "İşte bu özgürlük savaşının sonunda uygulanan sürgün yaşanan trajediyi katlamıştır. Yaklaşık 1,5 milyon Çerkes sürgün edilmiş, 500 bini sürgün sırasında yitirilmiştir. Çerkeslerin Natuhay kabilesi yok edilmiş, Vubıh dili kaybolmuştur" diye belirtti.
 
Çerkeslerin bugün Çerkes soykırımının kabulü; sürgün ulus statüsünün kazanılması; hem Rusya Federasyonu hem de yaşadıkları ülke vatandaşlığı hakkı ve tarihsel vatanlarına dönebilme garantisi için mücadele yürüttüğünü kaydeden ESP, "154. yılında soykırımı ve sürgünü lanetliyor, Çerkes halkının acılarını paylaşıyoruz. Bir arada yaşamanın yolunun soykırımı inkârdan veya adaleti ertelemekten değil, yüzleşmekten ve eşitliği bir an önce inşa etmekten geçtiğinin bilinci ile Çerkes halkının mücadelelerini destekliyoruz" diye belirtti.