23 Nisan 2024 Salı

Eskişehir'de 2 Temmuz'a çağrı

2 Temmuz'da katliamı gerçekleştiren zihniyetin bugün de devam ettiğini belirten Eskişehir Demokrasi Güçleri, "Yaşadığımız katliamların hesabını özgür, demokratik ve laik bir ülke kurarak soracağız" dedi. 

Eskişehir Demokrasi Güçleri, "2 Temmuz'un ve tüm katliamların hesabını soracağız" şiarıyla Halkevleri'nde düzenlediği basın toplantısında anmaya katılım ve mücadeleyi sürdürme çağrısı yapıldı. 

Basın metinin okuyan Özlem Tanç, 29 yıl önce katliamın nasıl gerçekleştiğini hatırlattı ve aynı zihniyetin bugün de var olduğunu söyledi. Tanç, "2 Temmuz Sivas Katliamı bugündür. Tarikatların, cemaatlerin ve İslamcı kadroların devleti paylaştığı, şeriatçı azgın azınlığın tüm toplumu tehdit ettiği bu mezhepçi zorbalık, tarikat şeyhlerinin cenazeleri önünde el pençe divan duran bir siyaset olarak karşımıza çıkmaktadır. Üstelik bu gericilik yalnızca tarikat şeyhlerinin cenazeleriyle sınırlı kalmamakta, yerelimizde Eskişehir valiliğinin akla aykırı ve hız kesmeyen yasaklamalarıyla halkın yaşam tarzına da müdahale etmektedir.
 Cumhuriyetin ilerici birikimlerini hedef alan ve laikliği ortadan kaldıran bu siyasal İslamcı faşist anlayışın katliamlar tarihi yalnızca Sivas'la sınırlı değildir. Gazi'de, 10 Ekim'de, Suruç'ta, Maraş'ta, Çorum'da, Roboskî'de, Reyhanlı'da, 77 1 Mayıs'ında tüm ülkeyi kana bulayan bütün katliamların arkasından aynı siyasi zihniyet çıkmaktadır. Biz bu zihniyeti milyonların sokağa çıktığı Gezi Direnişi'nde sokak ortasında gençlerimizi katledenlerden, kadın cinayetlerini meşrulaştıranlardan, öğrencileri cemaat yurtlarına hapsedenlerden de tanıyoruz" dedi. 

Tanç, şöyle devam etti: "Aynı coğrafyada barış içinde, kardeşçe bir arada yaşama zeminimizi hedef alanlar, Alevi halka karşı mezhepçiliği kışkırtanlar bugün de iş başındadır. Sömürü, haksızlık ve hukuksuzluk üzerine kurulu yönetimlerini baskı ve zora dayanarak ayakta tutmaya çalışanlar toplumu daha fazla kutuplaştırmak için ellerinden geleni yapmaya devam ediyorlar. Hayatımızın her alanında ülkeyi karanlığa boğmak isteyenler insanlığa karşı işlenen katliamları unutmamızı bekliyorlar. Ancak ne unutacağız ne de affedeceğiz! Yaşadığımız katliamların hesabını özgür, demokratik ve laik bir ülke kurarak soracağız!"