6 Mayıs 2024 Pazartesi

Esenyurt'ta yüzlerce kişi Van'daki darbeye karşı sokağa döküldü

Esenyurt'ta yüzlerce kişi, Van'daki irade gasbına karşı sokaklara dökülerek barikatlar kurdu, uzun süre sloganlarla yürüyüş düzenledi. 50'ye yakın kişi işkenceyle gözaltına alındı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) çağrısıyla Van'da halk iradesinin gasp edilmesi Esenyurt Meydanı'nda protesto edildi. Eyleme çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Polis kitleyi kalkanlarla ablukaya aldı ve saldırdı. Burada çok sayıda kişinin gözaltına alınmasının ardından kitle sokaklara dağılarak yürüyüş gerçekleştirdi.

DEM Parti Gençlik Meclisi öncülüğünde kitle, "Wan halkının iradesi gasp edilemez. Gaspa karşı direnişteyiz” pankartı açarak uzun süre "Biji berxwedana Wanê”, "Hak, hukuk, adalet”, "Biji serok Apo” sloganlarıyla yürüdü. Yollarda bazı çöp konteynerleri de devrilip ateşe verilerek barikatlar kuruldu, pek çok noktada polisle çatışmalar yaşandı.

Polis saldırıları sonucu Mezopotamya Ajansı muhabiri Ferhat Sezgin ve Yeni Yaşam Gazetesi muhabiri Sema Korkmaz'ın da aralarında bulunduğu 86 kişi işkenceyle gözaltına alındı. Sezgin'in kamerasının da kırıldığı öğrenildi. Eylem Zeydan'ın mazbatasının verildiği haberiyle son buldu.