18 Mayıs 2024 Cumartesi

Erdoğan: ABD 'Münbiç'in yarısı sizde yarısı bizde olsun' dedi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın kendisine Minbiç'in güvenliğini ortak yürütmeyi teklif ettiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın, Ankara'yı ziyaretinde YPG'yi Minbiç'ten çıkarıp kentin yarısında güvenliği kendilerinin yarısında da Türkiye'nin sağlaması yönünde teklif yaptığını söyledi.
 
Hürriyet'in haberine göre Erdoğan, Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali'yi kapsayan Afrika turunun Dakar durağında kendisine eşlik eden gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
ABD'lilerin Obama döneminden beri Minbiç'te kalmayacaklarını, oraya girmiş olanları da çıkaracaklarını söylediğini belirten Erdoğan, "Telefonlarda ve ikili görüşmelerde bize hep bunun sözünü vermiş olmalarına rağmen, fiiliyatta YPG'yi oradan çıkarmadılar. Şu an Trump ve ekibi de aynı şeyi söylüyor" dedi.
 
Erdoğan, şöyle devam etti: "Dışişleri Bakanları Rex Tillerson geldiğinde, 'Çıkaralım onları. Münbiç'in yarısında güvenlik sizde, yarısında bizde olsun' dedi. Cevaben, 'Ne sizde olsun güvenlik ne de bizde! Münbiç oranın gerçek sakinlerinin olmalı' dedim. ABD'lilerin kastettikleri, kentin asli sakini olan Arapların yerlerine yerleşmelerini sağlama amacıyla, Münbiç'in güvenliğini beraberce sağlamak ise bu elbette yapılabilir. Biz, sözlerin fiiliyata yansıdığını görmek istiyoruz."